Ingemar Fries har gått bort

2017-07-14

Biodlarnas styrelse har nåtts av det tråkiga beskedet att Ingemar Fries har gått bort.

Ingemar Fries. Foto: Barbara Locke

Han avled i måndags efter en längre tids sjukdom. Ingemar var fram till för några år sedan professor på Institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala inom området sjukdomar hos honungsbin.

Hans bidrag till eftervärlden utgörs bland annat av internationellt mycket framgångsrik forskning, en forskargrupp vid SLU som kunnat ta över verksamheten med bland annat ett nationellt referenslaboratorium för bihälsa och en samverkansinsats som gjorde honom välkänd hos alla som sysslar med honungsbin. Ingemar var även en skicklig biodlare och hade ett stort engagemang i svensk biodling, bland annat satt han under några år som ledamot i SBR:s styrelse.
Efter sin pension fortsatte Ingemar att engagera sig i forskning och samverkan i rollen som professor emeritus, även om sjukdomen hindrade honom från att vara så aktiv som han ville. Ingemar kommer vara saknad av många.

2017-07-14