Kommittén för kvalitetsfrågor

Förbundsstyrelsen har utsett följande personer att ingå i kvalitetskommittén.

Ingmar Wahlström, ordförande
ingmar.wahlstrom@biodlarna.se     0709 – 92 93 30

Anders Lignell, ledamot
anders.p.lignell@gmail.com    0709 – 92 93 30

Elisabeth Wilhelmsson, ledamot
rosellplast.ab@telia.com   036 – 860 06 66

Leo De Geer, ledamot
leo.degeer@biodlarna.se   0705 – 91 59 87

Jonas Eriksson, adjungerad
jonas.eriksson@biodlarna.se   0142- 48 20 01

Maj-Britt Järnvall, adjungerad
maj-britt.jarnvall@biodlarna.se   0142 – 48 20 02

Martin Tellström, adjungerad Bihusesynen
hulta_m@hotmail.com

 

Kvalitetskommittén har inom de ramar förbundsstyrelsen fastställer ansvar för information, utbildning, materialframställning och projekt avseende kvalitetsfrågor i vid bemärkelse. Målsättningen med kommitténs arbete är att profilera och marknadsföra den svenska biodlingens produkter för god hygien och hög kvalité.

Kvalitetssamordnare distrikt

Du som har kvalitetsrelaterade frågor kan givetvis kontakta någon i kommittén, så behandlas dessa frågor under kommande möten om det inte är frågan om akuta frågeställningar. Dessa ställs direkt till kommittén.

I kommitténs ansvarsområde ingår att bl.a. att ansvara för frågor angående

Livsmedelslagstiftning
Honungsbedömningsreglemente
Bihusesyn 2017
Säker honung
Sigill Biodling
SBR-etiketten inklusive tilläggsetiketter
Förpacknings-, etikettregler
Vaxhantering
Kvalité och hygien i din biodling
Bin i tätort
Ekologisk honung

Honung
Honung är en ren naturprodukt som bina ”tillverkat” av den nektar de hämtat i blommor. Vid sina blombesök utför bina också pollinering av växterna genom att flytta pollen mellan blommorna. Honungens smak och färg avgörs av vilka blommor som bina besökt. I honung finns också pollen från blommorna. Huvuddelen av honungen består av olika sockerarter och cirka 20 procent vatten. Därutöver finns över 200 ämnen i små mängder. Ny svensk forskning visar att bina tillsätter sina egna mjölksyrabakterier i honungsproduktionen vilket har bidragit till honungens goda rykte men mjölksyrabakterierna finns inte längre levande i mogen honung. Läs mer om forskningen här.
Oftast är honung en blandning från många olika sorters blommor men den förekommer även i mer eller mindre ren form från en sorts blommor, så kallad sorthonung. Vill du se en beskrivning av några vanliga honungssorter, tryck här.
Kvalitetskommitténs verksamhet syftar till att genom utbildning och information stärka den svenska honungens image som en högkvalitativ produkt som tagits fram i enlighet med gällande lagstiftning och med omsorg om miljö och djuromsorg.

Livsmedelssäkerhet – Honungsbedömning – Bihusesyn – Sigill Biodling
Allmänheten har krav på livsmedlens kvalité bland annat var de kommer ifrån, innehåll, hur livsmedlet hanterats, ur djuromsorgssynpunkt, och så vidare. EU, riksdag och regering har därför fastställt lagar och förordningar som den som producerar livsmedel måste följa. Livsmedelsverket har det övergripande ansvaret för livsmedelstillsynen medan länsstyrelserna i praktiken utövar livsmedelstillsynen. Lagar och förordningar som styr livsmedelshanteringen finns på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se

Inom biodlingen har länge funnits en honungsbedömning på föreningsnivå för att kontrollera att biodlarna kan behandla honung på ett riktigt sätt. Syftet med honungsbedömningen är i första hand pedagogisk – erfarna biodlare kan lära mindre erfarna hur honungen skall behandlas. Varje biodlarförening genomför årligen bedömning av medlemmars honung. Denna bedömning ska ske enligt Biodlarnas honungsbedömningsreglemente. Godkänd honungsbedömning är också ett krav för att få köpa den välkända etiketten.

Lagstiftningen och handelns krav på livsmedelsproducenterna har inneburit att olika system utarbetats för att garantera livsmedlens kvalité, till exempel HACCP, ISO, med flera. Inom biodlingen har ett egenkontrollsystem utvecklats som kallas Bihusesyn. Bihusesynen innebär att biodlaren genomför en egenkontroll att han/hon följer de lagar och förordningar som berör biodlingen.

Inom handeln utvecklas krav på livsmedel som går utanför lagstiftningen bland annat avseende spårbarhet, djuromsorg, med mera samt en oberoende kontroll av att livsmedelsproducenter bedriver verksamhet i enlighet med fastställda regler och dokumenterar sin verksamhet. På allt fler livsmedel ställer handeln krav på de livsmedel som skall säljas via butik att de är certifierade. För att möta dessa krav har Sigill Biodling utvecklats i samverkan mellan  bl.a. Biodlarna och Sigill Kvalitetssystem AB med flera. De biodlare som vill ha en oberoende kontroll (certifiering) kan ansluta sig till Sigill biodling enskilt eller via Biodlarna. Sigill biodling innebär att man dels har en egenkontroll som följer dels Bihusesynen och dels Sigill Biodling Handbok och checklista. Den som ansluter sig till certifieringssystemet deltar också i den revision som ingår i systemet. Denna kontroll kan vara dels en andrapartskontroll från, till exempel Biodlarna eller en tredjepartskontroll av ett oberoende av staten certifierat kontrollorgan, till exempel Aranea.  Allmän information om Svensk Sigill finns på www.svensktsigill.com och här på vår hemsida.

Branschriktlinjer
Från 1 jan 2006 gäller en EU-förordning om hygienfrågor, förordning (EG) nr 852/2004 om hygien. Enligt denna kan en bransch utarbeta så kallade branschriktlinjer för hur medlemmarna inom branschen kan uppnå de krav som lagstiftningen ställer. SBR har lämnat förslag till Livsmedelsverket på branschregler som skall gälla för biodlingsbranschen. Dessa blir vägledande både för biodlarna och kommunernas miljökontor för tillsynen av biodling som bedrivs som näringsverksamhet.

Ett av Sveriges äldsta varumärken är SBR-etiketten. Etiketten uppfattas av de flesta som en garant för svensk honung av hög kvalité. Biodlarna vill slå vakt om varumärkets höga värde och därför finns Etikettbestämmelser för hur man får använda SBR-etiketten. Kommittén håller på att revidera dessa. De biodlare som önskar använda etiketten och uppfyller kraven för detta han beställa etiketter från Biodlarna kansli i Skänninge. Formulär för beställning av etiketter finns här.

Vax och andra biprodukter i biodlingen
Utöver honung producerar bina också vax, kittvax, bigift, pollen och drottninggelé. Också utbildning och information om dessa produkter finns inom Miljö- och konsumentkommitténs ansvarsområde.

Kvalitetssamordnare i distrikten – Kvalité och hygien i din biodling
Information och utbildning är viktiga för att sprida och upprätthålla god kunskap om kvalitetsfrågorna. I alla distrikten finns en kvalitetssamordnare med uppgift att tillsammans med distriktsstyrelsen svara för utbildning och information i livsmedelsfrågor. Miljö- och konsumentkommittén har ansvaret för att bistå distrikten i deras arbete med dessa frågor.

Om du har bin i tätort
Biodling i tätbebyggt område är både vanligt och tillåtet. Om man har bin i närheten av allmän väg, motionsspår, i villaområden eller på andra platser där allmänheten kommer i närheten av bisamhällena bör man som biodlare dock vidta lämpliga åtgärder för att minimera riskerna för att bina får kontakt med förbipasserande. Några råd ges här.