LN eller langstroth

Hem Forum Praktisk biodling LN eller langstroth

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 21 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #14452

    Ska utöka min biodling och har LN men funderar om jag ska fortsätta med LN eller om jag ska gå över till langstroth fundetar då över för och nackdelar

    1. Langstroth är billigare per låda men man behöver fler lådor och ramar så vad är egentligen billigast

    2. Vad väger en full Langstroth och hur mycket lägre blir en kupa innan man skattar?

    3. Om man ska sälja avläggare skulle det kanske vara ide att ha båda sorterna?

    Tänkte utöka från idag 11 till ca 50 om 2-3 år

    #16963

    En 1/1 Langstroth väger ca 25 kg fylld, medan en 3/4 Langstroth väger ca 17 kg.

    Har du 2 x Langstroth kan du skifta lådor precis som med LN.
    Har du 3 x 3/4 Langstroth (Farrer) kan du skifta lådor och senare lägga på en låda och på hösten skifta ut en låda för vaxutbyte och vaxåtervinning. (detta har jag).

    Ett väl utvecklat yngelrum behöver en kakyta motsvarande minst 1.500 – 1.700 cm2

    2 x LN = 2 x    699 = 1.398 cm2
    2 x L  = 2 x    907 = 1.814 cm2
    3 x F  = 3 x    595 = 1.785 cm2
    1 x D  = 1 x 1.1138 = 1.138 cm2

    Som du ser har alla format konstilationer mer eller mindre ett ramformat som fungerar utom Dadant. Skippar du dadant till yngelrummet har du den flexibiliteten en riktig biodling behöver med målsättningen ett och samma ramformat på hela biodlingen.

    Det är maskinerna, din plånbok och din stackars rygg som bestämmer ramformatet. Bina klarar vilket som. Det ramformat jag hittat bäst maskiner till är förstås 3/4 Langstroth.

    Det finns dom som beställt t ex slunglinjer till andra ramformat. Allt går men inget att rekommendera. Det är bara att kolla priserna runt om i världen för standarder som t ex 3/4 Langstroth som är en världsstandard med stort utbud av material och volympriser.

    Notera att kakytan ökar med 10-15% mellan träram och plastram.

    #16964

    Som vanligt blir det alltid diskussioner när det gäller ramformat. Bara för att något udda är möjligt på alla sätt betyder det inte att det är bra. Ha det med dig när du utvärderar.

    1) Här kan du läsa lite mera om just behovet och storleken på yngelrummet.
    http://forum.biodlingsforetagarna.nu/index.php?topic=2514.0

    2) Ring en kompetent redskapshandlare för rådgivning.

    3) Besök någon som har stor volym av det format du kan tänka dig för info.

    4) Tänk själv!
    Prio #1. Din rygg skall räcka hela livet skrev någon annan på ett annat forum.

    5) Ta inte lättaste lådan, det blir nästan bara ramvirke. HLS/Shallow m fl. Lagom är bäst.

    #16965

    Om vi jämför LN och Farrar i lådor med 10 ramar, så motsvarar kakytan i 7 lådor Farrar ungefär 6 lådor LN. Skillnaden i höjd på ”höghusen” blir 211 mm.

    #16967

    Har man startat med ett format till några kupor hindrar det ändå inte att byta. Har man för avsikt att expandera kan bytet vara viktigt om man hittar ett annat format som ger mervärden.
    De kupor man redan har kan man med fördel använda till drottningodling och eventuellt erbjuda enstaka avläggare på det formatet för att bli av med materialet på sikt.

    #16969

    Är lite att fundera på skulle vara enklare om det bara fanns ett format men man tycker det är lite märkligt att mindre biodlare oftast har LN medans de större kör med Langstroth.

    Höjden på kuporna är ganska väsentligt eftersom jag är ganska kort men det har nog betydelse ändå om man nu inte ser ut som samulson.
    Har haft 2st sveakupor tidigare och kan säg att det är inte roligt att lyfta upp fjärde lådan på 30kg blir mer som att slänga/häva upp den det är inte lika illa på LN men ändå för högt.

    Slungningen kan också bli effektivare om man kan sätta i 2st farrar ramar i varje fack.

    Om jag ska bestämma format så ska jag göra det nu. Vill inte stå där om ett par år och tänka att det skulle ha varit bra med ett annat format

    #16970

    Att kunna slunga 12 st 3/4 Langstroth är intressant, ett stort plus i effektivitet för det ramformatet. http://www.safnatura.com har en sådan slunga och jag har förstås köpt en sådan.

    Kolla i dessa trådar på forumet och på bilderna.

    http://www.biodlarna.com/forum/index.php?topic=132.0

    http://www.biodlarna.com/forum/index.php?topic=129.0

    #16974

    Att kunna slunga 12 st 3/4 Langstroth är intressant, ett stort plus i effektivitet för det ramformatet. http://www.safnatura.com har en sådan slunga och jag har förstås köpt en sådan.

    Jag har försökt hitta uppgift om hur stora korgarna behöver vara för att det ska vara praktiskt med 2 x 3/4 i varje. Hur stora är dina korgar?

    #16975

    Det är denna slungan jag har. Korgen är 34,5 x 44 x 5 cm.

    http://swienty.dk/shop/vare.asp?side=0&vareid=108403

    #16976

    Det finns flera liknande slungor på marknaden, flera från öst men de saknar 1-2 cm för att klara 2 st 3/4 Langstroth. Många slungor från Polen och Tjeckien är optimerade för tyska ramformat, där har man minst fingerspitzengefühl.

    #16977

    Man kan alltid lita på att man får utförliga svar av dig Sten-Åke och uppskattar även allt annat du lägger upp här på forumet något som jag uppskattar väldigt mycket.

    Vill bara tacka så mycket till dig och även ni andra som diskuterar saker här på forumet 🙂

    #16978

    Som du ser har alla format konstilationer mer eller mindre ett ramformat som fungerar utom Dadant. Skippar du dadant till yngelrummet har du den flexibiliteten en riktig biodling behöver med målsättningen ett och samma ramformat på hela biodlingen.

    Nja, detta stämmer inte, från dit svar kan man anta att du inte har erfarenhet av dadant i drift.

    När man använder sig av dadant ramar som yngel kammaren så blir den mer eller mindre fylld med yngel och inget annat, inget avbrott mellan ramarna + all mat hamnar i den närmaste ramen ovanför.
    Detta gör att det blir en renodlad ram för yngel. Kör man med andra format med dubbla lådor LN, hel lang eller 3/4 blir det altid en del av yngel lådor som används till att förvara honung i, detta sker sällan i dadant drift.

    Om man använder sig av en separat format till yngel kammaren kan man minimera risker för att sprida yngel röttor eftersom man slungar aldrig ramar som har använts som yngel kammare.

    mvh edward 😛

    #16979

    Nu låter du som en senior bigubbe som bygger sin biodling på ingrodda föreställningar om hur bina gör på en vaxmellanvägg (har läst gamla SVEA företrädares alster). Mycket av det där med att drottningen inte går mellan lådorna i yngelrummet hör den tiden till.

    Åter igen, allt inom biodlingen är en kompromiss, man väljer det som passar biodlaren bäst. Idag vet man att det är ingen större skillnad och kreativt tänkande ger mera bin i kuporna. Har jag inte spärrgaller går hon upp och stiftar i låda #4 i alla kupor utan spärrgaller. Det är 3 st lådövergångar på mina 4:a lådor.

    Med två lådor 3/4 Langstroth eller 1 Dadant lägger hon lika mycket yngel, bina pollen och honung på ramen. Man ser bilden av yngel på en Dadant lite bättre samlat bara.

    Skulle jag ha massor med kupor med problem med yngelsättning? Jag har ganska stora samhällen på 7-8 lådor. Skulle många biodlare som har +500 kupor och t o m Lars Höglund med sina 8-900 kupor ha problem med yngelsättningen som har 2 st Langstroth i yngelrummet? 

    De har samma ramformat rätt igenom och kan skifta lådor. Det finns fördelar med det! Flera ramformat blir OHANERLIGT när biodlingarna blir större. En annan kommentar har varit att då ser man skillnad på yngelram och skattram med dadant, de har andra större problem.

    Viktiga moment inom biodlingen.

    1) Expansion av yngelrum (lådskifte plus lägga på en låda till på våren)
    2) Vaxförnyelse genom att skifta ut understa lådan på hösten till vaxåtervinning.
    3) Avläggarbildning. Nästan omöjligt med Dadant i yngelrummet. Även om du har ytterligare en låda 3/4 Langstroth så står du där med brallorna nere när det är dags för avläggare. Två lite väl omaka format i både ram och låda.

    Med de andra formaten blir det blir yngel i en båge neråt i översta ramen och uppåt i nedre. När man skiftar låda så stiftas det helt enkelt tusentals flera celler och därmed mera bin. Mera bin = mera honung.

    Har man en Dadant kan man helt enkelt inte det. Med 3 lådor 3/4 Langstroth kan du också skifta ut 1/3 av vaxet varje år. Vaxskiftet är synnerligen viktigt.

    Samt att en Dadant är för litet för en produktiv drottning. Att inte ha nog med utrymme för en produktiv drottning ställer bara till med problem.
    Värsta bilderna jag sett är två Dadant som yngelrum och någon som påstod att man visst kan skifta!
    Nog om Dadant, det är sämsta alternativet om kriteriet lådskifte och samma ramformat skall vara uppfyllt. Men inget som hindrar att var och en går efter sin övertygelse.

    #16980

    om man då tänker på det här med bottnar. Har själv använt Nacka nätbotten till mina kupor men undrar lite vad ni tycker en botten ska ha för krav. God ventilation är en självklarhet men förutom det vad är det man ska tänka på ?

    #16981

    Det är religionskrig där också, massor av åsikter. Ofta hör högbotten typ Universalbotten ihop med dadant i yngellådan, men universalbottnen är inte speciell hög och ställer ofta till problem.

    Bottnen är den viktigaste delen av kupan anser många och en väl ventilerad sådan med stor nätbotten viktig. En vanlig nacka nätbotten uppfyller dessa krav.

    Universalbottnen är en botten som gör de flesta biodlare tokiga med lösa delar som trillar av.

    1) Åter igen – hör med en proffessionell oberoende redskapshandlare för rådgivning.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 21 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in