Drottningsodling för husbehov

Hem Forum Allmän biodling Drottningsodling för husbehov

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 26 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #14501

    Jag har haft bin i två somrar nu och funderar på drottningsodling.
    Jag är lite för flitig i mina besök i kuporna så för att inte störa för mycket undrar om det går bra att odla drottningar i observationskupa med en ram i LN format.?
    Fungerar det om jag tar och delar upp ett av mina samhällen i 10 delar och låter bina själva dra upp nya drottningar i observationskuporna?

    Mvh Micke

    #17267

    Jag skulle säga att de antagligen kan dra fram en nöddrottning i en observationskupa, men någon egentligen drottningodling räcker inte bina till. Delar du ett starkt samhälle i 10 delar så kommer flera av dem att kunna dra fram nöddrottningar, men resultatet blir väldigt oberäkneligt, delarna är för svaga för att det ska bli bra. Grundregeln för all drottningodling är annars det omvända, bra drottningar får man om man har väldigt mycket bin i förhållande till antal drottningar som matas upp.

    #17268

    Det är väl bara att säga rent ut att en observationskupa är en leksak med bin för observation och inget annat.

    Skall man växa från två till tio fungerar bara köpta parade drottningar. Har du två starka samhällen på vardera två lådor yngelrum kan du utan att äventyra allt för mycket dela till fyra, fodra och hoppas på en bra utveckling inför nästa invintring.

    Med parade drottningar om tillsättningen gått bra kan du kanske dela på åtta, fodra och glöm honungen den här sässongen. Men om man tror en OBS kupa är lösningen föreslår jag en delning på två.

    Skall man köpa parade drottningar får man problem att hitta pålitliga leverantörer som kan hålla kvalitet, tider och antalet du beställt. Det är mycket snack och lite verkstad på sina håll.

    Jag kan skicka dig en lista med 99 vanliga ursäkter om förseningar eller varför du bara fick hälften av det du beställde levererat på tok för sent.

    #17269

    Tack för att jag slapp göra det misstaget. Jag gör vanliga avläggare i sommar  🙂

    #17270

    Men en obeservationskupa kan ändå vara väldigt intressant, bara man inte förväntar sig något annat än att lära sig. En yngelram full med bin med utkrypande bin och ett fåtal späda larver som fyllning i obeservationskupan ger troligen ett par nödceller och att följa dem byggas och sedan kläckas, para sig och sedan lägga ägg är nyttigt.

    #17271

    Observations kupan 1-2 ln ramars har bina lite svårt i längden att reglera temperatur i under längre perioder.

    Gör en split eller kör med parnings kupor.

    mvh edward  😛

    #17272

    Observationskupor är inget man kan rekommendera någon ny på Biodling, det skapar bara problem. Det räcker med att någon i föreningen har tillgång till en sådan de få gånger man vill visa bin på någon föreläsning.

    #17273

    …och jag anser att det dessa problem är väldigt bra för man lär sig mycket om varför man behöver göra olika moment med sina riktiga kupor, det blir så tydligt i en sådan minikupa. Men det är klart, som förstakupa är det inte lyckat.

    #17274

    Gå en drottningsodlings kurs och lär dig hur man drar upp drottning på rätt sätt och effektivt och du kommer aldrig behöva vara rädd att bli utan drottning. Själv drar jag alltid upp ett gäng extra som får bo kvar i parningskuporna under sommaren. På så vis så har man alltid drottningar om de av någon anledning skulle försvinna och man slipper leta efter någon som säljer dem.

    Materialet till drottningsodling kostar inte många kronor så jag tycker alla som har bin ska dra upp egna drottningar det underlättar så otroligt mycket sen kanske ändå ska köpa in någon riktigt fin drottning och ha att avla på för att få bra bin som gör som man vill 😉

    #17275

    Bästa sättet att dra upp egna drottningar är i en bra kupa med Cloake-Board. En enkel billig grej för att slippa använda startlåda/snabbkokare. Där kan du ha flera odlingsramar samtidigt men måste förstås anpassa dem till ramformat och använda Nicot prylar.
    Har man sin drottningodling i en paviljong kan man förstås inte använda Cloake-Board.

    Det finns en tråd med beskrivning här på forumet.

    #17276

    Min dotter var 12 år när vi började och hon gick en kurs, senare larvade hon om och drog fram 4:a egna drottningar (larvade om 10 st). Det är något man kan prova på redan första året.
    Alla kan, har man ingen handledare så är en drottningodlingskurs en bra lösning.

    #17277

    Bästa sättet att dra upp egna drottningar är i en bra kupa med Cloake-Board.

    Bästa och bästa är väl subjektivt  😉

    Samma grundidé använde jag med stor framgång i somras. Men jag använde inte cloake-board utan istället flyttade jag ut viseriktiga lådan på en egen botten vid sidan om i 24 timmar. Det blir ändå bara 3 st avlyft eftersom jag sätter finisher-lådan överst. Nr 1 när jag ställer i ordning, nr 2 när jag stoppar ner larvram, nr 3 nr när jag gör om till finisher.

    Cloaken blir avlyft nr 1 när man ställer i ordning, nr 2 (endast skattlådor) när man stoppar ner larvram, nr 3 när man tar ut cellerna och tar bort cloaken. Som synes en lådas fördel för cloaken, men en pryl till att hålla reda på.

    #17279

    Har du flera odlingssamhällen typ 6 st som jag har och använder bankar och upprepade cykler spar man en hel del arbete med bra verktyg.

    #17281

    Kanske det, men när jag upprepar cyklerna så vill jag ändå stuva om i nedersta två lådorna annars är det inte rätt ålder på bina i larvlådan.

    #17282

    Det får du automatiskt när du öppnar upp och sedan stänger med plåtskivan, inga som helst problem.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 26 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in