Allergi – vaccinering – sensibilisering

Hem Forum Allmän biodling Allergi – vaccinering – sensibilisering

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14374


  Är det någon som genomgått vaccinering mot bigift? Hur har det då fungerat? Hur gick du till väga?
  Jag är enligt pricktest inte allergisk, men får rejäla lokala reaktioner och blir mer eller mindre dålig beroende
  på hur många stick jag får och var de sitter. Ska kolla även med blodprov. Denna säsongen har jag redan blivit stucken sex gånger 2 + 1 + 3 och jag tycker att jag nån gång borde bli immun.

  Vilka andra effekter har bigiftet på kroppen? Någon säger att det är bra mot reumatisk värk, andra säger att det innehåller magnesium och kan vara bra mot t.ex. tinnitus.

  /Stina

  #16315

  Har inte själv gjort det men har träffat biodlare som är inne i behandlingen. Återkommer med mail om jag hittar hennes adress…..

  #16316

  Det är stor skillnad på stor reaktion och riktig allergi. Strategin att få många stick i tron att man blir emun till slut är ingen bra idé och inget att rekommendera. Man vet inte om det är typ det 204 sticket som gör att man får en allvarlig allergisk chock som slutar med ambulans och sjukhus.

  Är man dokumenterat överkänslig skall man kanske inte vara själv i bigården.

  Är man överkänslig skall man absolut kontrollera sin överkänslighet och det har du ju gjort.

  Det finns allergimediciner som lindrar och se till att alltid ha lämpligt preparat och även antihistamin tabletter (kan ibland duga med receptfria Cetrizin tabletter) till hands i bigårdarna.

  Den terapi som finns är injicering av kontrollerade mängder bigift regelbundet tills man kommer upp i en nivå som motsvarar ca 2 bistick. De jag pratat med har sagt att det tagit fem år. De kan fortsätta med sin biodling med väl skyddade, värsta munderingen så fungerar det. Men man skall vara försiktig.

  Ett sätt är också att se till att man har frommare bin som fokuserar på dragväxter och arbetet i kupan i stället för att attackera inkräktare och gräsklippare.
  Så har jag löst mina problem och har betydligt bättre bin nu och en solig dag bryr de sig inte att jag är där i T-skirt.

  Man skall dessutom ha dokumenterade allergiproblem innan man får terapi med bigift.

  Ps! Jag vet att det heter sting men hatar att skriva det!

  #16317

  Hur kroppen reagera mot stick kan även beror på hur man mår för övrigt.

  Mycket stress, vissa mediciner gör att kroppen reagerar mer och besvären blir större. Även kosten kan påverka hur man reagerar

  I år är mina symptom lindrigare än alla tidigare år, fast heldräkten behåller jag på!

  mvh edward 😛

  #16321

  Stort tack för era svar!  🙂

  #16542

  Fick ett stick i skallen i dag när jag var i en av bigårdarna och jobbade (stack genom slöjan). Följden blev i alla fall en alergisk reaktion med stark svullnad, nässelfeber med utslag, klåda och blåsor. Kändes allmänt obehagligt i hela kroppen. Som tur var så ligger denna bigård nära en vårdcentral så jag åkte dit. Fick omgående cortison löst i vatten att dricka och senare antihistamin. Läkaren sa att sådant här kan hända om man får stick där det finns många blodkärl, typ i huvudet eller runt munnen. Extra allvarligt om det kliar i svalg och mun, då ger man adrenalin intranevöst.
  Hursom, cortisonen hjälpte snabbt och jag fick med mig ett extra paket (betapred) att ha med i bilen om det händer igen. Så nu blir det keps under slöjan om det som idag blåser hårda vindar så slöjan ligger mot ansiktet  🙂 Normalt är mina bin ganska fredliga men ja så här års kan det ibland vara lite ”grinigt”.

  #16543

  De söker sig till varma ställen och sticker ofta på öron och läpp om de når. Jag tog en sydväst och sedan klarade jag mig. Men det blir ofta ruggigt varmt med en extra tröja och något på huvudet.

  Senast hade jag ett par jeans under med ett litet hål i aktern, tror ni inte att de hittade och försökte där de elakingarna.

  #16544

  Förra året fick jag ett bistick då jag rengjorde en vaxboll. Jag tryckte in hela gadden och reaktionen blev rätt omedelbar. Vansinningt kliande handflator och svullen tunga. Dock ingen svårighet att andas eller hjärtbekymmer.
  Vi har alltid!! med en liten sjukvårdslåda vid våra besök i bigårdarna men denna händelse utspelades hemma på tomten. Besök på Danderyd och ”förbud” att besöka bigårdarna på 4 veckor. Av specialist blev jag därefter ”friskförklarad”.
  Det som stod klart för oss i och med denna händelse var att alltid- även i fortsättningen- ta med annapenn och övrig medicin. Det kan gå fort!!
  Naturligtvis är det bättre att svettas än att bli stucken. Svettband och keps, T-shirt och skjorta och bra på fötterna.
  Det känns mycket trivsamt att i år få jobba vidare i bigårdarna även om honungsskörden inte ger anledning till glädjetjut…. 😉

  #16750

  Hej jag är ny här då min man började med biodling i somras. Intressant och spännande. Men jag håller mej på avstånd. För 8 år sedan var jag så nära att dö av ett getingstick på ryggen. Det blev dramatiskt med bil och ambulansfärd till sjukhuset fem mil bort. Jag hade tur som fick rätt och snabb behandling som startade direkt i ambulansen. Efter att tillbringat ett dygn på sjukan var jag ok.

  Jag blev erbjuden sensibilisering. Den tog nästan sex år för mej. Men jag är glad att ha gjort den.

  #16751

  Eftersom bi gift och geting gift är olika så kan man var allergisk mot den ena och tål den andra.

  Beroende på vart man blir stucken på kroppen kan man reagera olika , i huvudet halsen och ryggraden är inga bra ställen att bli stucken på eftersom bruka regera häftigare vid stick där.

  Kanske ska du kolla under ordnade former om du är allergiskt mot bin  😉

  mvh edward 😛

  #16752

  Hustrun fick lov att åka med ambulansen efter ett getingstick häromsistens men ambulanspersonalen ”lovade” henne att geting- och bistick var helt olika saker…………. De var trevliga och fick varsin burk honung…..

  #16755

  Jag tror inte det är någon större skillnad på deras gift. Jag har blivit behandlad med båda sorterna samtidigt. Det är nu en sådan liten risk att råka ut för detta då mindre än 2 procent av befolkningen har eller får allergin. Bina är inget problem för de är inte intresserade som getingarna är. Vi har ett samhälle nu och det känns riktigt bra men jag deltar bara i honungsslugningen.

  #16757

  Jag tror inte det är någon större skillnad på deras gift. Jag har blivit behandlad med båda sorterna samtidigt.

  En stor del av befolkning kan tyvärr inte se skillnaden på en geting och ett bi  😮

  När man kommer in akut och ”kanske” inte vet vad man har blivit stucken av så bli man behandlad för båda, misstänker att det är samma behandling för bi och geting stick.

  Fast giften ÄR olika

  mvh edward 😛

  #16758

  jag deltar bara i honungsslugningen.

  Det är något biroendeframkallande att hålla på med bin  😀

  Ibland hänger det med bin med i slungrumen, du kanske ska ha betapred och epi penna nära till hands om det är så att du är allergiskt mot bin, det är lätt att man klämer till en .

  mvh edward 😛

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in