Alternativ till varroagaller ?

Hem Forum Redskap Alternativ till varroagaller ?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15408

  Hej.

  Vill gärna undersöka nedfallet efter varroabehandlingen. Men jag har trågkupor och köpta varroagaller passar inte in framifrån. Att skjuta in dem bakifrån tycker jag är för omständligt.
  Pappersark (även starkare sorter som typ 200 g/m³) biter bina sönder och sedan misstänker jag att de städar ut döda varroakvalster så att jag kan inte räkna på ett pålitligt sätt.

  Någon som har en bra idé vad jag kan lägga under?

  #20073

  Jag anser att hela idén med att kontrollera nedfallet är förlegad. Att istället använda sig av den mycket enkla metoden med varroashaker och florsocker ger den information som är mycket mycket mera väsentlig: Hur många kvalster finns kvar i kupan? De som är avdödade och nedfallna struntar jag fullkomligt i att räkna, däremot är det A och O för god bihälsa att man vid samma tidpunkter år efter år kör med shakern. På så sätt får man alltid värdefull vetskap om det aktuella varroatrycket när man vill veta det inför beslut om åtgärder.

  #20078

  Mycket intressant, tack för dina synpunkter, Thomas! Kollade på youtube hur det fungerar. Något som jag ska försöka nästa år.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in