Antalet ramari skattlådan

Hem Forum Praktisk biodling Antalet ramari skattlådan

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15111

  Hej
  Har sett en del diskussioner på utländska forum där många tycker att det är bättre att ha en ram mindre i skattlådan. Dvs i stället för 10 ramar så har de 9 st osv.
  Det för ju med sig att de bygger ut cellerna mer så där blir mer honung per ram.
  Har någon här provat och vad tycker ni i allmänhet om detta?

  #19322

  Bättre att ha nio ramar i skattlådan. Du får mycket bättre utbyggda ramar som efter skattning kan användas i yngelrum. Var dock noggrann med att sätta första och sista ramen i lådan nära kupväggen så att du inte får vildbygge mellan ram och kupvägg!

  #19323

  😀 Tack för svaret Bo.
  Då kommer jag nog att göra så.

  #19328

  Det beror ju på hur stor låda man har. Min låda är gjord för 11 ramar, och har jag färre riskerar jag vildbygge och skit. Har ibland gått ner till 10 under kortare perioder men det har mest varit för att jag varit dåligt utrustad i bigården och behövt ramar på annat håll..  😮

  #19333

  Biodlare som har slungline med inbyggd avtäckningsmaskin använder ofta 9st, eller somliga till och med 8st, ramar i skattlådorna. Detta då avtäckningen fungerar bättre då cellerna är lite mer utbyggda än ramlistens bredd. Inte blir det något vildbygge av detta – man använder en ”kam” med rätt avstånd mellan varje ram. Antingen en lös kam i handen då man arbetar i kuporna, eller två st fastsatta i sidorna i skattlådan.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in