Bästa/prisvärdaste EPS-kupan?

Hem Forum Redskap Bästa/prisvärdaste EPS-kupan?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 45 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14274

  Vi skall köpa in en EPS-kupa till föreningsbigården. Själva använder vi bara träkupor och därför vänder jag mig hit för tips och åsikter om vilken EPS-kupa som är den bästa, alternativt mest prisvärda. Helgjuten eller monteringsbar fram med alla åsikter.
  Och på förekommen anledning, den här tråden skall handla om EPS-kupor.
  Personangrepp och annat tjafs undanbedes  😉

  #15808

  Om ingen annan svarar så provar jag. Jag har lite provmaterial typ PAW botten, den och några lådor utan ramar och ett tak (allt nytt) kan jag tänka mig att skänka en förening.
  Det är då 3/4 Langstroth och material köpt på LP's utom bottnen som är köpt på Biredskapsfabriken.
  Skall du bara köpa 1 kupa skulle jag ändå rekommendera ett kuppaket från LP's ev köpa 1 ex av Nacka Langstroth.
  Nu nämnde inte något format. Ni kanske har LN i träkuporna och hade tänkt jobba vidare på dessa.

  #15810

  Nej, jag missade formatet. Vi har LN i allt annat material så det blir nog till att hålla oss till det även i denna, men det var en vacker tanke S-Å.
  Nacka kupan verkar ju vara allmänt förekommande, men hur är de övriga modellerna då?

  #15811

  Jag är så helkörd på min helgjutna EPS låda att jag lixom inte intresserat mig för andra lådor. Har Nacka LN samma rambärarlist som Nacka Langstroth borde den också vara minst lika bra.

  #15812

  Har för mig att priset är kopplat till densiteten på frigoliten, högre densitet kostar mer, håller förmodligen längre.
  Hållbarheten verkar inte var ett stor problem, har lite material som är 30 år gammal och verka hålla ett bra tag till med lite ny färg.

  mvh edward 😛

  #15814

  Töreboda/MS-biredskapsfabriken har en egen prisvärd och förhållandevis massiv EPS kupa/lådor e.t.c. De måste monteras (finns med skruv och/eller sammanfognings-delar). Tror att de är fullt jämförbara med Nacka-lådorna men är billigare.

  #16325

  Det finns en LN-kupa som heter Combi, den rymmer 12 ramar och har samma yttermått som 3/4 Langstroth. Passar alltså på Nacka Langstroth-bottnar. Väldigt praktiskt nä man ska bygga över bina till ett annat ramformat.

  #16326

  Jag använder Paradise Bee-Box, oslagbar vad gäller kvalitet och pris. Finns i dom flesta användbara format såklart.
  Lite pyssel att måla och montera men så är det ju med dom flesta kupor.

  #16327

  Det finns en LN-kupa som heter Combi, den rymmer 12 ramar och har samma yttermått som 3/4 Langstroth. Passar alltså på Nacka Langstroth-bottnar. Väldigt praktiskt nä man ska bygga över bina till ett annat ramformat.

  Det är kanske den här du tänker på, fast det kan även rymma 13 ramar  😉
  http://jarbobiodlarservice.my123eshop.com/product.html?product_id=68&category_id=10

  Ska precis ut och sprut måla 6 st ny inköpta med grön färg från biltema

  mvh edward 😛

  #16328

  Håller du på att konvertera till LN Edward?  😮 ;D

  #16329

  Prisvärdaste kupan är kanske inte priset på själva lådan utan en kombination av format och låda. Man får in 60 st 3/4 Langstroth lådor på en pall menad det bara går in 28 i LN på en pall. Priset är några tior per låda i transportkostnad.
  Helgjutna lådor är definitivt pysselfria, ramlisten kanske men sedan är det bara att måla och sätta in ramar. Prova att montera 500 st lådor med lösa gavlar … tar hela sommaren.

  #16330

  Håller du på att konvertera till LN Edward?  😮 ;D

  ;D Jajamensan, synd att belasta slungan fult vid slungning så man sliter ut den  😉

  Nej skämt åt sidan så efter förra/förra årets björnattacker och taskigt övervintring pga kraftig expansion var jag tvungen att köpa in bi massa och det ända som jag fick tag i till skälliga priser var på LN.

  Ska försöka få över allt på dadant + några kvar på LN till föreningens visnings bi gård. Under tiden är det smidigt med 13ramars LN lådan som har samma yttre mått som langstroth.

  Kanske blir de till skatt lådor sen så man bara har en format i yngel lådor.

  Ganska hafsigt med flera format  😮

  Fast läste i bi tidningen att några ”snälla” bi odlare introducerade LN format i sydAmerika, vet inte om de vill dela med sig av oredan som finns här med förmånga format, eller kanske skapa ett andrahands marknad där vi kan avlasta alla obekväma format , och gå över till en enhetligt för hela landet  😮 ;D ::)

  mvh edward 😛

  #16334

  Inte bara två format, du får kosta på dig konverteringsprylar. Jag handlar bara med biodlare som enbart har 3/4 langstroth, enklast så.

  #16340

  Olika personer har olika åsikter om de helgjutna eller delade nacka-lådorna. Efter att ha pratat med lite olika biodlare i sommar har bilden börjat klarna för mig.

  Har man har ett lägre ramformat som 3/4 langstroth så är de helgjutna lådorna bättre eftersom de är stabilare, langstroth är ju dessutom avlångt och transportkostnaden blir rimlig eftersom det avlånga formatet gör att de kan stoppas i varandra.

  Har man däremot LN som ju är lite högre och kvadratiskt blir stabiliteten fullgod även med delbara lådor och frakten blir billigare (97 på en pall tror jag). Helgjutna LN är korkat dyrt i frakt.

  Jag har LN och har både helgjutna och delade och föredrar de delade eftersom sargkanterna är hårdare och planare på dem och att handgreppet passar mig bättre på de delade.

  Skillnaderna är annars att spegeln på sidan är mycket större på de delade så de innehåller mindre material och är lättare (eller är det olika densitet). Mina delade håller sig helare på sargkanterna. De delade är raka medan de helgjutna LN är koniska med rundade hörn, de går inte att sätta i en upp-och-nedvänd botten och få det bitätt. Så för min del valet enkelt, de delade passar mig mycket bättre.

  Jag har inte noterat någon skillnad i övervintring på helgjutet och delat, men har å andra sidan inte heller hållit utkik efter just det.

  Nacka botten och lock är också utmärkta.

  Hälsade på biodlarbekanta som hade ett annat märkte av EPS-kupor med en avancerad botten. Den var för skör och hade spruckit.

  #16451

  Jag använder Paradise Bee-Box, oslagbar vad gäller kvalitet och pris. Finns i dom flesta användbara format såklart.
  Lite pyssel att måla och montera men så är det ju med dom flesta kupor.

  Vad betyder ”oslagbar vad gäller kvalitet och pris”?

  Hur många går in på en pall, vad kostar pallpriserna och vem är leverantören?

  Tänkte räkna lite innan jag skickar ut offertförfrågan.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 45 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in