Bin från Bjurholm till Grönland

Hem Forum Allmän biodling Bin från Bjurholm till Grönland

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14368

  ”Bin från Bjurholm till Grönland

  Ska ge lyxhonung Norrländska bin får fristad på Grönland

  En halv miljon bin från Bjurholm har skickats till Grönland idag. Där ska de tillverka lyxhonung, men exporten kan också bli räddningen för det unika norrländska biet.

  Och det är sannerligen en lång resa som bina från Bjurholm ska göra. Fågelvägen är det över 300 mil till slutdestinationen Narsarsuaq på Grönland. Och man kan faktiskt odla honung på Grönland. Visserligen kommer sommaren igång sent, men när det väl blommar så är det ordentligt. Landskapet och floran påminner som det västerbottniska kustlandskapet.

  – Blommorna måste försöka att övertrumfa varandra, säger Lasse Westerlund, biodlare från Bjurholm, vars bin det är som exporteras till Grönland. Så blommorna ger mer nektar. Honungen säljer man sedan till höga priser i exklusiva affärer.

  Men exporten handlar också om att rädda rasen, det nordiska biet som just nu hotas av ett kvalster. Det finns inte i Norrland – ännu så länge.  Det finns inte heller på Grönland.

  Så på Grönland hoppas projektet NordBi, som försöker rädda det nordiska biet, att man ska hitta en säker hamn.

  Om kvalstret skulle komma till Norrland, ska det finnas en kvalsterfri plats någon annanstans.

  -Kvalstret håller på att sprida sig över hela jorden, säger Per Ruth från NordBi-projektet. Så vi är unika här uppe som inte har fått in det ännu.”

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/bin-fran-bjurholm-till-gronland

  mvh edward 😛

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in