Bisvärm i Stockholms city

Hem Forum Allmän biodling Bisvärm i Stockholms city

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14382

  Måste vara tidernas mest betittade svärm.
  Vi på Aftonbladet fick första tipsen om det många kallade ”enorma mängder med getingar” från Sergels torg vid lunchtid fredag den 13:e. Luften utanför Kulturhuset kryllade då enligt uppgift av bin och folk runt torget skickade mobilbilder på bin som kröp på fönstren.
  Med tanke på hur många som tipsade oss beslutade vi oss för att göra något.
  Sen kunde vi följa svärmen via mängder av inskickade mobilbilder, från starten vid Sergels torg tills dess att bina slog sig ner ovanför HM på Mäster Samuelsgatan.  Parallellt vräkte regn och hagel ner och det åskade rejält.
  HM kopplade in Anticimex, men Stockholmsdistriktets ordförande Johan Jarbrandt var hjälten som plockade ner bina med hjälp av en inhyrd skylift och en pappkartong.
  Ett fåtal personer blev stuckna, ingen blev allvarligt skadad.
  Alla bin mår efter omständigheterna bra.
  Och ingen har officiellt velat ta på sig det ursprungliga ägarskapet.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15115122.ab

  #16376

  De e ql när stadsborna får se levande djur  ;D

  Detta pekar ju på att vi inom SBR har ett gigantiskt arbete framför oss, jag menar att förklara för dom hur detta med ”blommor & bin” fungerar i verkliga livet.

  Jag misstänker tyvärr att det skulle bli en liknande reaktion vilken större stad detta än varit i  :'(

  #16384

  De e ql när stadsborna får se levande djur  ;D

  Haha precis min tanke.

  #16393

  efter ytterligare en bisvärm i sthlm så börjar folk ora sig för att det finns bin på taken runtom stan läste jag nyligen.
  Tycker de borde uppskatta de få djur som fortfarande kan leva istan

  #16409

  ..och på lördagen var det dags igen.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15118523.ab
  Nu en svärm som slog sig ner i dörren in till en butik på centrala Götgatan å Södermalm, miljöpartiets starkaste stadsfäste och krogtätaste kvarteren i stan. Och ett stenkast från kuporna på taket på hotellet vid foten av sagda gata.
  Bortsett från iakttagelsen att bina verkar shoppingsugna (det var H&M city som belägrades i fredags) så noterar jag att det snabbt blev mycket impopulärt med tusentals bin bland utecafeerna.
  Personer blev stuckna, föräldrar med små barn tvingades fly hastigt och det var allvarliga olägenheter i flera timmar för affärsinnehavare och kringboende. Bin tog sig även inomhus i butikslokaler och kröp omkring på allt.
  Personligen kan jag bara säga – det är inte kul att vara biodlare när folk med all rätt blir förbannade och upplever svår olägenhet pga bin.
  De här två uppmärksammade svärmarna har tyvärr inneburit mycket negativ reklam för biodlare i allmänhet och stadsbiodling i synnerhet.
  Det bor och rör sig hundratusentals människor i de här två områdena. Folk har blivit rädda, stuckna och klart oroliga för att möta bin. De vill från och med nu inte ha bikupor nånstans i närheten varken i villaområden eller på tak i stan. Och ilskan drabbar tyvärr hela kollektivet, inte bara ägaren till dessa bin.
  Jag noterar själv två saker: Vikten av snälla bin, samt att vingklippning som svärmförhindrande metod absolut inte fungerar om man inte också har god tillsyn.

  #16410

  efter ytterligare en bisvärm i sthlm så börjar folk ora sig för att det finns bin på taken runtom stan läste jag nyligen.
  Tycker de borde uppskatta de få djur som fortfarande kan leva istan

  Tänkte bara berätta att jag för det mesta bor i Stockholms stad. I mitt kvarter har vi förutom feta sopråttor även möss, räv, två fältharar i gott hull, fasaner, förvildade kaniner, grävlingar, igelkottar, ett flertal rådjur (en bock, tre getter, i år har jag sett fyra kid), ett par korpar samt tidigt i våras en älg. En fjoling som nästan skrämde brallorna av en cyklist.
  En kilometer bort finns vildsvin.
  Utöver detta även det sedvanliga beståndet av stadsfåglar.
  Med undantag för råttorna är samtliga utom vildsvinen fredade.
  Vildsvinen har sprättat upp några tamhundar och uppträtt hotfullt. Jakt sker därför i tysthet med ljuddämpare.
  Djur får alltså inte bli en olägenhet eller fara.

  #16411

  Man kan undra vad ”folket” gjorde för att bli stungen av svärmen?

  Alla svärmar jag har haft med att gör har varit dossila eftersom de inte har haft något att försvara  ???

  mvh edward 😛

  #16412

  Många bin, många människor. Alltid något bi som kommer i kläm. Då kommer gadden.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in