Bygga trågkupa

Hem Forum Praktisk biodling Bygga trågkupa

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15119

  Jag ska ge mig på att bygga nya kupor i vår. Vi har två samhällen stationärt i vår trädgård, så flyttbarhet är oväsentligt och estetik är viktigt. De gamla kuporna är äldre trågkupor så vi är vana vid principen. Jag har kollat in mig på den här modellen (se bild) från ”Kupsnickaren”. I ritningen är det Svea och två våningar (yngelrum + en våning för skattlådor). Hos tillbehörshandeln där jag köpt ritningen och tänkt köpa en del färdiga detaljer har de byggt ett par kupor med LN och i TRE våningar, alltså plats för två våningar skattlådor (det ären sådan kupa på bilden). Vad tror ni, två eller tre våningar? På ett sätt så kan det ju inte vara fel med tre våningar, platsen ovanpå blir ju bara lite utrymme att jobba på om man inte får tillfälle att utöka så mkt. Eller kan det vara till nackdel?

  #19345

  Om du bestämt dig för att göra en trågkupa ska jag inte försöka få dig på andra tankar  :'(, men i valet av 2 eller 3 våningar säger jag 3. Våra drottningar idag lägger fler ägg, och platsen behövs både i form av yngelrum, samt honungsförråd.

  Några forumister beskrev att de ibland måste ha tre LN-lådor som yngelrum, dvs 3×11 ramar. Tänk sedan när allt det ynglet krupit ut och ska samla honung..

  Jag har inte provat trågkupor men kan tänka mig att en produktiv drottning kräver större insats från biodlaren jämfört med en stapelkupa där man grovt kan säga att man bara slänger på en våning till.

  #19347

  Det syns lite dåligt på bilden hur lång kupan är, dvs hur många ramar du har i varje våning. Är det Buckfastbin du kommer att ha i kupan så bör du kalkylera med 30 ramar i yngelrummet och minst lika många ovan spärrgallret när samhället är på topp, ofta fler än så i skattlådorna.

  #19354

  Ja, det är Buckfastbin. Yngelrummet är 18 ramar LN. Det verkar som om det får blir tre våningar då!

  #19357

  Jag har sett hos mer än en biodlare med trågkupor hur det kan se ut vid midsommar, efter att biodlaren bytt traktens bin emot goda Buckfastdrottningar på gamla dar. Det ser riktigt festligt ut då de skruvat loss gångjärnen och lyft upp taket högt upp över stapeln med lådor, vilka klätts med gamla regnrockar eller byggplast som regnskydd.

  Kanske bäst att du sätter gångjärn som är enkla att dela på i framtiden?  😛

  #19359

  Svärfar i norrland har ibland fått köra med ”locket” öppet på sina trågkupor för att få plats med tre våningar. Det går, men är inte optimalt.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in