Drottningodling.

Hem Forum Praktisk biodling Drottningodling.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14372

  I år verkar det extremt svårt att få bina att anta och bygga ut dom omlarvade cellkopparna. Har provat med start låda, viselösa samhällen mm men nähä.
  Är det fler som har problem med drottningodlingen i år. Beror väl på det mindre bra vädret?
  Nu har jag gjort två starka avläggare på 10 ramar var som drivfodras, ska sätta till larvramar på lördag så får se hur det funkar…….skam den som ger sig.

  #16302

  Jag har inte haft några större problem med mina i år däremot så bygger de vise celler i massor i kuporna något jag inte riktigt förstår varför

  #16305

  Inga problem här heller. Däremot har det varit stor skillnad på antagningen mellan odlingssamhällena, men det kanske är normalt, jag har tidigare bara odlat i ett, i år odlar jag i tre.

  #16306

  Jag använder Amerikanska och Engelska metoder och fler av dem kräver lite bättre väder än vad vi har haft i år. Antagningen har varit låg 50% lägre än förra året och metoderna kräver flygväder. Vid bra väder fungerar de bättre och vid regn och rusk sämre.
  Tur att jag inte gjort drottningbeställningar i år, det blir inte lätt att hålla ledtiderna när vädret är så dåligt som denna vår. Det regnar praktiskt taget varje helg runt min drottningodling.

  #16307

  Jag använder inte startlåda eller apideor. Allt skall bli avläggare och då blir det enklast med 3-ramars lådor med vanliga ramar att flytta över i ordinära lådor. Utvecklingen av avläggarna har också gått långsammare pga regnt trots fodring. Vi får hoppas på en solig Juli.

  #16309

  Gjorde en testlarvning för någon vecka sedan. Nio blev antagna av tolv möjliga. Tillvägagångssättet var att isolera en låda yngel från samhället med en skiva med några hål och den över den andra spärren över skattlådorna. Nu när de kläcks om någon vecka är det knapert att få till avläggare till dem alla. Det som orsakar problemet är för lågt antal bisamhällen. Gjorde i allafall ett test om synen är ok!

  #16312

  Jag har hittills fått denna andel färdiga puppor från larvade celler i år och det är jag nöjd med.
  samhälle 1: 44%, 22%, 10%, 60%, 20%, 29%
  samhälle 2: 83%, 35%, 90%
  samhälle 3: 65%

  #16314

  Jag har varit hos en rutinerad drottningodlare och där har det varit samma utfall, det har varierat från 10% – 70-80% Ingen ram har haft 100%.

  Förra året var bästa ramen 80% och sämsta låg över 50% men i år har enstaka varit bra medan medel har varit för lågt och för många av kategorin sämsta. Alltså stor spridning med ett lägre medel än förra året.
  Förra våren var ganska varm och drottningodlingen gick så bra, allt fungerade. Det beror till stor del på vädret, på bra drag som inte hämmats av regn varje dag.

  Jag har haft två odlingsramar i varje låda, så 50% av 24 är tolv antagna på en låda.

  De två jag hjälpt med biodling/drottningodling har haft bättre utfall än jag själv och de har haft betydligt bättre väder.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in