Drottningtillsättning

Hem Forum Praktisk biodling Drottningtillsättning

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15373

  Hej,

  Vid drottningtillsättning med utätningsbur, Hur länge efter det att den nytillsatta drottningen krupit ut (ätits ut) kan man anse att hon är accepterad ?

  Fallet jag nämner är i en avläggare där dom verkade väldigt aggresiva mot henne när hon var kvar i buren men vid kontroll var hon ute och spatserade på kakorna tämligen oberörd.

  Om dom inte skulle accepterat henne, Hur fort går det innan hon är avsatt ?

  Det är första gången jag gör avläggare och stoppar i en beställd drottning.

  Mvh Anders.Z

  #19999

  Bestryk Henne med nektar då hon är ute ur buren. Arbetsbinas putsande av henne gör att acceptansens chanser ökar markant. För övrigt bör det gå ca 10 dygn innan man är på säkra sidan att Hon accepterats.

  Allra säkrast är att skapa avläggaren av en skattlåda bin, dvs helt utan ägg och yngel.

  #20000

  Tack för tipset.

  Det verkar som att det var uppskattat.

  Så man in inte utgå från att om det finns ägg så är allt ok ?

  Skall även buta i en kupa som drottningen slutat lägga ägg och något bi tagit över..har hört att detta bytet ska vara det svåraste att genomföra.

  Några tips om detta också.?

  #20001

  Att tillsätta en äggläggande Drottning till ett samhälle med pucklande arbetsbin är svårt ja. Det sättet som jag rekommenderar funkar relativt ofta; Förena en avläggare med den nya Drottningen i, och puckelsamhället, med ett ark tidningspapper emellan dem. Drottningen under tidningspappret. VIKTIGAST är att avläggaren MÅSTE HA mera bistyrka än puckelsamhället för att lyckas! Fodra gärna direkt efter hopslagningen med 50/50-lösning. Dvs 50% socker och 50% vatten.

  #20002

  Tack även för detta svaret.

  Säkraste kanske är att tömma ut dom och låta dom söka sig in o dom andra kuporna själva eller finns det risk att dom vill ta över den också ?

  #20003

  Tack även för detta svaret.

  Säkraste kanske är att tömma ut dom och låta dom söka sig in o dom andra kuporna själva eller finns det risk att dom vill ta över den också ?

  Låter som mycket slagsmål? Nej, det uppmatade arbetsbiet som är puckelmoder är för tungt för att flyga, hon blir kvar där du tömmer ut henne. Men det ger betydligt bättre nytta med arbetsbina om man slår ihop dem med ett annat samhälle och tidningspapper emellan tror jag.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in