Försommarskörd

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14380

  Igår slungade jag 40 kg honung, det var lika mycket som förra året vid samma tidpunkt. Men då från 2 samhällen, i år var det från 3 samhällen. Det finns mer i alla kuporna men den honungen är inte riktigt täckt ännu och kakorna är inte riktigt fyllda heller.

  Det blev alltså mindre per samhälle den här försommaren. Eftersom det bara är min andra säsong som biodlare undrar jag om andra sett samma skillnad och om någon erfaren biodlare kan kommentera utfallet. Juni har ju varit en våt månad här i Järna (Sörmland) där jag bor, och jag tror nog det kan bero på det.

  /P-O

  #16368

  Du kan ta även öppna honungskakor som bina börjat täcka, om du slungar tidigt på morgonen. Är kakorna så gott som fyllda, och känns tunga, men cellerna fortfarande öppna, så har bina fläktat ut den mesta vätskan under natten och honungen är relativt torr. Vi slungade från sex samhällen idag, i Skåne, 100 ramar och de allra flesta helt eller mestadels täckta, men även flera öppna. Vattenhalt landande på 17%./ Vi har inte vägt honungen ännu, men fyllt 4,5 st 45-literskärl. Någon kanske vet hur mycket det är i kilo (har ingen våg…).

  #16369

  Densiteten varierar med vattenhalten. Man kan räkna med ca 1.4 mellan tummen och pekfingret.

  4.5 x 45 x 1.4 = ca 280 kg.  ca 47 kg per samhälle.

  #16649

  Hej igen
  Jag tänkte att det kan vara intressant att följa upp den tråden nu när jag fått årets sista slungning på burk. Totalt blev det 159 kg i år. Ca 10-15 kg drog de två avläggarna in tillsammans, och resten var på tre samhällen jag övervintrat. Det blir nästan 50 kg per samhälle, vilket jag är nöjd med och tydligen så hade det idoga regnandet inte någon större effekt på totalen.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in