Halvsvarta bin

Hem Forum Praktisk biodling Halvsvarta bin

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15212

  Jag har fått en kupa i sommar, det började som en drottningavläggare men bina ville ha en ny drottning så de gjorde ett stilla byte. Från början var det Buckfast som jag antar är randiga på bakkroppen men nu har det dykt upp en hel del med halva bakkroppen svart, se bild. De ser också spetsigare ut i bakkroppen. Kan nån förklara varför de är halvsvarta?

  #19573

  Hej Conny!

  Jag har sett samma sak hos mina bin. Har du fått något svar på detta? Jag har antagit att det är drottningen som parat sig med flera drönare av olika utseende, men det skulle vara skönt att veta säkert att det inte är något virus eller annat otäckstyg.

  Här finns en diskussion om samma sak:
  http://www.alternativ.nu/index.php?topic=159378.0

  #19576

  Som ni kan läsa i den andra länken, så är det här frågan om bin som saknar behårighet. Titta efter en gång till i samhället, så ser ni att det stämmer. Kan vara ett tecken på åldrade/slitna bin.

  #19577

  Hej EvaGustavsson. Jag lutar åt att det är nån slags vildbin med rövarinstinkt. Kolla bilden som visar foderlådan där jag har gett samhället sockervatten sen en månad tillbaka, en hel hop med svartrumpor. I den andra kupan som också har fått sockervatten en längre tid finns de också. I tredje kupan som inte har fått nått sockervatten finns de inte. Jag har även kollat hos tre biodlare i närheten, inga svartrumpor. Det är inte bara rumporna, även mellansektionen skiljer sej, kolla bilden igen så ser ni att skölden saknar behåring. Vad detta säger om mej som biodlare hör inte till diskussionen;)

  #19587

  Är inte detta 'svarta' bin, alltså tyska?

  #19634

  Hej Johan, jag skulle tro att du har rätt. De nästan 400 som har läst det här inlägget har inte tittat på bilderna i större storlek så de kanske har svårt att uttala sej, det med tanke på att det är så få inlägg.
  Så då säger vi att det är tyska hedbin tills någon säger nått vettigare.

  #19635

  Nej, det är inga tyska hedbin på bilden även om man förstorar den. Och det är inga solitärbin heller, utan efter en och samma Drottning. Inte helt ovanligt att den mixen som syns på fotot dyker upp på sensommaren. Jag tror det är äldre bin, möjligen uppfödda under sämre betingelser än de behårade.

  #19636

  Hej Thomas, kul att du har tittat på bilden. Det är väldigt många svartrumpor på den, kan du se att det finns både såna som har en blank mellankropp och de som har hår. Och att de flesta saknar två ljusa band. Är det inte konstigt att banden har försvunnit eller menar du att de alltid tappar banden när de blir äldre? Jag har inte hört talas om det tidigare men så har jag inte haft bisamhällen tidigare.

  #19637

  Jag tror att du syftar på banden med behåring. Slitna/gamla/svältfödda arbetsbin tappar hela eller delar av sin behåring.

  #19638

  Bin är ludna varelser, små pälsdjur kan man säga. Binas ytterskal, under pälsen är svart. Att bina tappar pälsen kan bero på flera olika orsaker. Den vanligaste är drag på honungsdagg eller vid röveri. Bina blir nerkletade och när sedan pälsen torkar så bryts lätt håren i trängseln.
  Ämnesomsättningsrubbningar är en annan orsak. Det finns även en sjukdom (Svartfärgningssjuka) som är bakteriell. Denna drabbar främst unga bin och de ser verkligen sjuka ut. Vingarna spretar och bina darrar. Dessa bin kan inte flyga och motas ut ur kupan och faller till marken.

  #19639

  Tack Thomas och Jan-Uno för förklaringar som verkar vettiga. Det är alltid jobbigt när man står utan förklaring, tycker jag.

  #19640

  Låt en bitillsyningsman ta en titt på bikupan/bigården för allas bästa.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in