Hämtar mina första bin imorgon – fråga

Hem Forum Allmän biodling Hämtar mina första bin imorgon – fråga

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15475

  Ja, imorgon hämtar vi våra första samhällen, två övervintrade samhällen. Ska bli så roligt!

  Det har blivit väldigt varmt här (norra Skåne) pang bom och värmen ser ut att hålla i sig. Maskros blommar och äppleträden gör detsamma vilken dag som helst.

  Hur gör jag nu rent praktiskt när jag får hem dem på en låda vardera. Sätter jag på ett till yngelrum omgående eller väntar jag ett par dagar? Något annat praktiskt att tänka på?

  Tack

  #20256

  Om bina fyller alla kakgatorna i lådan som de sitter på, så hade jag gett dem en andra låda som yngellåda ovanpå den ursprungliga, och spärrgaller och en skattlåda ovanpå det redan imorgon. Det råder ett starkt drag i Skåne nu… Får de ingen skattlåda så kommer de att sätta honungen i den övre yngellådan.

  Nu förutsätts ovan givna råd att de båda nya lådorna har ramar med utbyggt vax. Saknar ni utbyggda ramar, så är det bättre att bara ge en låda i taget med mellanväggar. Lyft i sådana fall gärna upp 5 ramar och sätt i mitten av låda nr två, och sätt mellanväggarna ute på sidorna i både den undre och den övre lådan, och de ursprungliga ramarna i mitten.

  I den övre och nya yngellådan är det perfekt att hänga in en ram för vildbyggt drönarvax på samma gång. Speciellt samhällen som man köper in bör man vara noggrann med att bekämpa varroan, och bortskärning av täckt drönarvax är en bra metod vid den här årstiden.

  Lycka till!

  #20257

  Stort tack för ett så utförligt svar!

  #20259

  Vi gjorde som du sa och de har redan börjat bygga ut de nya mellanväggarna de fått. Ska vi nu vänta tills de fyller nästan alla ramar i låda 1 och 2 innan vi ger dem första skattlådan (bara mellanväggar att tillgå) eller vad förordar du här?

  #20260

  Har ni inga utbyggda ramar att tillgå, så är det allra bästa att låta bygga ut mellanväggarna i yngelrummet vid den här årstiden. Flytta upp de ramar ur yngelrummen som innehåller störst andel honung och minst andel yngel, och placera dem i en låda över spärrgallret. Sätt nya mellanväggar bland de 20 ramarna under spärrgallret, och upprepa proceduren då de blivit utbyggda…

  Några saker är viktiga att ha vetskap om:

  Eftersom man flyttar upp ägg och späda larver över spärrgallret, så MÅSTE man kontrollera och riva eventuella Drottningceller efter några dagar där uppe i skattlådorna.

  Väljer man istället att låta bygga ut mellanväggar i skattlådorna vid denna årstiden, så får man alldeles för stor andel drönarceller på kakorna, om man tänker använda dessa i yngelrummen ett annat år eller senare på säsongen.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in