Höj nivån på din biodling

Hem Forum Redskap Höj nivån på din biodling

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14492

  Jag förstår inte att man lär ut att lägga en sten på uppstaplingskupans tak och tror att det klarar alla väder.
  En enda kupa som tappar taket (isoleringen) pga blåst riskerar att dö på vintern.
  Det kräver i princip passning varje gång det blåser lite mera än vanligt. Vad kostar det i tid och transport att konka runt och kolla kuporna efter ett oväder?

  Det finns många synpunkter på spännremmar/spännband, men oftast gamla ingrodda synpunkter/mönster/vanor som är svåra att ändra på.
  Jag har startat från scratch och försökt koppla bort allt skit jag hört och har använt spännband från början, något som fungerar.
  Jag har provat flera leverantörer och butiker. Enda problemen har varit att de inhandlats som ”spännband” och inte ”spännband som fungerar i en biodling”. Jula/Clas Olsson/K-rauta m fl har spännband men inga som pallar UV ljus och de vittrar sönder efter en sässong.
  Snålheten bedrar ofta visheten när det gäller omkostnader. Men det är skillnad på kostnader och kostnader. En del saker i en rationell och kreativ biodling måste få kosta för att det skall fungera, och fungerar det så betalar det sig i tid och arbete.

  Band på 3 meter är för korta. Jag har haft problem med Agrebs korta spännband och att själva klämman slutar fungera (fjädern lägger av).

  Har senare enbart köpt LP's 5 meters i 100 pack och allt har fungerar sedan dess.
  5 meter = lite sladdrigt med låga kupor, vintertid, avläggare mm. Men helt perfekt till ett produktionssamhälle på 7-8 lådor.

  En sådan låda remmar är billigare än ett dött samhälle förorsakat av att taket blåst av.

  http://www.lpsbiodling.se/sv/artiklar/kupor-och-tillbehor/tillbehor/spannrem-5m-med-metallspanne.html

  #17211

  Ett annat problem är täckplasten och ofta är att klippa och hafsa med byggplast som anses vara billigt och bra. Jag har själv klippt/skurit täckplast och gett upp och anser det som en irrationell handling. Det blir inte billigare!!

  Har sedan använt 0.5 mm fin transparent plexiglasskiva som säljs av en redskapsbutik och tycker den är fantastisk. I början är den helt klar och man kan lätt se tillväxten genom plasten på avläggare mm.
  Allt oavsett plexiglas eller byggplast kletar bina ner men plexiglaset förblir plant medan byggplasten blir en ganska skrynklig och trist att hantera.

  http://www.lpsbiodling.se/sv/artiklar/tackplast-langstroth-533444.html

  #17212

  Här lägger SBR ut en bild på ett hopplöst arrangemang med snubbelvarning. Krokar/trampar någon i dessa spännband lär bina i kupan märka det.

  Ta inte efter det här!

  #17213

  Jag kör med tegelsten å byggplast vilket fungerar alldeles utmärkt i mina bigårdar.
  Kuporna på bilden verkar vara ”surrade för orkan”  😀

  #17215

  Jag röstar också på remmen men av ergonomiska skäl. Lägger man stenen på marken blir det väldigt långt att böja sig med tyngd i handen, lägger man dem på kupan bredvid kan man inte ställa en avlyft låda där (rätt höjd utom under draget). Tegelsten går dock fortare att jobba med.

  Men jag har en biodlarbekant som blir vansinnig på mina remmar när hon hjälper mig, hon tycker de är jättejobbiga, så vi är alla olika.

  #17221

  Själv kör jag med 3meters band från biltema, dom räcker till en universal botten,dadant låda, spärrgaller,tre lådor 3/4 lang och en tak. http://www.biltema.se/sv/Bil—MC/Lasta-och-Dra/Faste-och-Lastspannare/Spannband-34270/
  Också är spännanordningen stark nog att låsa fast banden så man kan lyfta ca 30-40kg utan att den glider upp.
  Har haft dem i 5-6år och de är obetydligt sol blekt och än har de inte visade täcken på att torka sönder.

  Har man flera lådor så är de för korta, köp endast 3meters varianten, lite frustrerande när man får tag i den korta.

  Dom från LP´s är bra och än så länge har klarat solen i 4 år och klarar flera lådor, fast de går inte att spänna lika hårt som bilteamas, fast det kanske inte beehövs.

  mvh edward  😛

  #17222

  Edward, om man vill ha längre rem kan man väl bara sätta ihop två  🙂

  #17223

  Jooh men då blir det några kr billigare med banden från LPs, fast det beror på frakt,tillfälle och vilken är närmaste för stunden.  😀

  mvh edward  😛

  #17259

  Jag kör med tegelsten å byggplast vilket fungerar alldeles utmärkt i mina bigårdar.
  Kuporna på bilden verkar vara ”surrade för orkan”  😀

  Nu blåser det stormbyar i Skåne och ev Halland, hur utmärkt fungerar sten på taken när det blir riktigt oväder. Bara att slippa åka ut en vända och kolla bikupor gör spännband på vintern lönsamt och att man som biodlare knappt bryr sig om oväder och sover gott!

  #17302

  Jag använder 5-meters spännband från Clas Ohlsons som fungerar utmärkt.
  På tal om spännband så hade jag en EPS kupa på två lådor som blåste ner från benställningen förra vintern. den hamnade upp och ner, – men klarade sig , helt otroligt. Så låt spännbandet gå ner om benställningen också.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in