Honungs påverkan av värme

Hem Forum Kvalité i honungsproduktionen Honungs påverkan av värme

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14306

  Det finns många olika sätt att få honungen ur ramarna.

  Värmerum 30 grader före slungning förekommer, bottenvärme i slungan, bottenvärme i vaxavskiljaren (även kallad sumpen), bottenvärme i klartanken, tillförd värme i anslutning till silning, tillförd värme i anslutning till transport med pump (för att pumpa effektivare), uppvärmning av kristalliserad honung som förvarats kristalliserad, uppvärmning i samband med rörning i anslutning till ympning och tappning.

  Många av dessa uppvärmningar sker i kombination och ingen utför nödvändigtvis alla i sin honungsprocess. Men det förekommer en del värme som påverkar honungen på olika sätt.

  Denna påverkan är inte helt enkel att kontrollera och kvalitetssäkra i sin honungsprocess.

  Det förekommer tabeller för HMF som många tillämpar och dessutom väldigt frikostigt till egen fördel och det påverkar honungen negativt.

  Alla vet att Enzymerna påverkas av värme och HF själva har en högst diskutabel honungsprocess som har anslagits i Bitidingen.

  Skulle vi kunna mäta HMF och Enzymhalten i honungen på ett enkelt och billigt sätt skulle vi kunna sätta ett kvalitetsmått på producerad honung.

  #15914

  Någon som kan ge ett bra svar på denna frågeställning? Vi skall kanske hyra in Björn Jacobsson för rådgivning och kompetenshöjning, han verkar i alla fall vara intresserad av diskussioner som berör honung och kvalité.

  Det är de omtalade antaganden om att göra rätt som är problemet. Ingen vet säkert och inte en kotte har någon aning om vad som händer med honungens enzymer under resans gång.
  Ett problem är att analyser är dyra och idag förlitar vi oss väldigt mycket på olika egenkontroller.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in