Honungsåret 2012

Hem Forum Honung och andra produkter från bikupan Honungsåret 2012

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14396

  Skeppat 2 IBC containers med sommarhonung till ”uppköpare”, 2.4 ton kom vi till slut överens om och 36 SEK/ kg. 5 bigårdar, 52 kupor, snitt 46 kg. Fler kupor i år men ett lägre snitt.
  Resten skall jag producera själv till butiker. I år skall jag blanda sommar och hösthonung.
  Förra året fick jag 40 lådor med inslag av ljung, de är knappt hälften i år.
  Resultat något sämre men ökad produktion pga betydligt flera produktionssamhällen igång.
  Det är bara Bromma bigårdarna som håller måttet. Mycket regn i sommar är en orsak.

  #16554

  Ljungen började blomma redan i Juli i år, rekordtidigt och nu när vädret i Augusti blivit betydligt bättre blommar stora ytor med ljung. Så här pass mycket ljung har jag aldrig sett tidigare och årets Ljungdrag blir det största på länge.
  Räkna med ljung i kuporna!!!

  #16556

  Ca 8.2% mindre produktion per kupa i år pga vädret och allt regnande. Totalt sett +48% produktionsökning pga flera produktionssamhällen. Bistyrkan (antalet bin i kuporna) har varit normalt med undantag av några få kupor. Dessa har fått drottningbyten. 1 st svärm i år.
  Honungsproduktionen är direkt proportionell mot bistyrkan, många bin, rätt sorts bin och rätt skötsel med lådskiften ger hög produktion trots en regnig sommar.

  I år är det skillnad på konservativa biodlares kupor och innovativa odlares kupor. Jag har vänner som envisas med Dadant till yngellåda och Carnica som fått ca 1 låda honung i år, ca 20 kg mot det dubba ett normalår. De stödfodrar redan medan jag skall invintra om en vecka.

  Hej & hå …

  #16557

  Värsta prispressaren av alla har t o m kampanj på flytande honung nu.

  924201214533Pf547.jpg

  Jag har skeppat ut 600 kg 250ml (350g) naturell flytande honung och tar 90 sek/kg och färskhonung säljer hyffsat bra. En liten leverantör blir av med allt!

  a14201214857P5f9b.jpg

  #16558

  Förstår inte varför SBR ”lånar” ut sitt varumärke till sånt där, är det någon som kan förklara varför???

  #16559

  Vems varumärke är det egentligen efter alla dessa turer?

  #16573

  Nu var det färdigslungat för i år 33kg/kupa blev det mycket sämre än året innan då det blev 53. Antar att vädret är boven för denna försämring. Kanske är det så att de blommar jag har drag på kräver lite mer värme för att det ska bli drag men sen så har även mina drottningar haft en märklig förmåga att försvinna i år och det har säkert bidragit till minskad bimängd också. 😮

  En märklig grej jag upptäckte på farstun igår var lite bin ca 15st som satt i en ring och hade möte när jag kollade dessa närmare så var det en drottning som höll i trådarna. Eftersom jag inte vet var hon kom ifrån så tog jag in henne som reserv vet inte om hon är parad eller ej heller ???

  #16576

  Detr har varit dåligt för många som haft sin stora dragperiod bland växter som blommat under värsta kalla regnperioden i vår. Hela Maj regnade bort på något sätt och oljeväxterna har inte givit mycket i år.

  #16650

  Hej
  Jag skrev på en annan tråd att det inte var så mycket i 1a slungningen i början av juli, men nu när allt är sammanräknat så blev det faktiskt ca 50 kg på de tre samhällen jag invintrade förra året. Och de två avläggare jag gjorde i slutet av maj drog tillsammans in ca 10-15 kg. Det var en hel del ljunghonung hos mig också. Jag hörde att det hade varit mycket mindre honung i Huddinge (i alla fall för några odlare).

  Jag säljer i 1/2 kg's burkar för 50 kr st, och så levererar jag till lokala ICA butiken här i Järna. De säljer för 55 kr/burk. Och det är inga problem att bli av med grejerna.

  50 kr per 1/2 kg's burk tycker jag är ett praktiskt pris – de flesta köper jämnt antal så det blir inte så mycket växel att hålla reda på.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in