Honungsdagg, bladhonung, skogshonung, cementhonung – vad är skilnaden?

Hem Forum Honung och andra produkter från bikupan Honungsdagg, bladhonung, skogshonung, cementhonung – vad är skilnaden?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14700

  Blir lite förvirrad när jag söker på honungsdagg, barrskogshonung, bladhonung barrskog, cementhonung etc.

  Finns det olika sorter av honung från honungsdagg. Kommer de från olika träd eller olika lussorter. På vissa ställen står det att honungen är smakrik och räknas som en delikatess samt att den har svårt att kristalliseras. På andra ställen läser jag om cementhonung som kristalliseras i ramarna.
  Nån som vet lite mera om bladhonng från barrskog?

  ”Honungsdagg (bladhonung, bladlushonung, skogshonung): En seg sockerrik växtsaft som bladlöss drar ur växterna och lämnar efter sig på blad och barr. Bina samlar in den och använder den som råvara på samma sätt som nektar. Honungen, också den kallad ”bladhonung”, ”skogshonung” etc., blir lite annorlunda än vanlig nektarhonung och anses vara en delikatess.”

  ”Det kallas cementhonung därför att den kristalliserar till en fast seg massa i kakorna. Cementhonung är inte lämplig som vinterfoder, eftersom tillgång till vatten är en förutsättning för att bina ska kunna bryta ner melicitosen (den sockerart som utgör en stor andel av cementhonungen).

  Vad är cementhonung?
  Det är honungsdagg från den stora granbarrlusen (Sacciphantes abietis) som är upphovet till problemet. Förutom bland annat sockerarterna sackaros, fruktos, och glukos innehåller honungsdaggen stora mängder melicitos. Den sockerarten är mycket svårlöslig och kristalliserar snabbt.”

  #18024

  .

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in