Hur söker man uppställningsplats/bigård

Hem Forum Allmän biodling Hur söker man uppställningsplats/bigård

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15409

  Har nu börjat växa mig ur min tomt och har inte för avsikt att sluta/minska ner heller, har idag 9 samhällen och planer på dubbelt nästa år.

  Frågan är hur man lämpligast söker nya platser och hur man kommer överens med markägare då ibland kan det vara lite lustigt att ha att göra med äldre markägare/bönder.

  Här på forumet lär man inte hitta någon som har mängder med mark och vill ha bikupor med tanke på att alla här är biodlare 🙂

  Har sett att via SBRs hemsida har dom för Stockholms distrikt något som kallas ”blommor söker bin” vilket verkar bra men saknas för Halland (norra)

  Tacksam för input

  #20074

  Ta Google Map och leta efter öppna landskap och ta kontakt med bönder. Du kan också kontakta t.ex. bitillsyningspersonen. Du känner säkert din hemtrakt, åk runt och kolla. Så har jag gjort med mina utbigårdar

  #20076

  Öppna landskap är väl inget man måste söka efter? Bin kan fungera finfint i rena skogsbygder tex.

  Istället för google maps kan jag varmt rekommendera att fysiskt åka runt med bil eller cykel, stanna och prata med folk på landsbygden, berätta vilken din avsikt är, och det kommer att gå väldigt bra för dig. Folk som lever på landsbygden är som bekant väldigt glada för sociala kontakter, och de behöver en kontrast till alla ligor som idag åker runt de mörkare timmarna på dygnen och ödelägger hela livsverk då och då. Det är mer än en markägare där jag har bigårdar som bett mig att vara ett ”vakande öga” mot misstänksamma fordon tex. Som Biodlare är man ju ofta ute på väldigt tidiga morgnar, eller sena kvällar den ljusare halvan av året, och ofta på folktomma platser.

  Det är ytterst ytterst få markägare som är motvilliga till att upplåta en bigård, och väldigt väldigt vanligt att de, eller någon de känner vill ha fler bisamhällen än du tänkt dig.

  #20079

  Tack Bo och Thomas för input.

  Det är som jag misstänker att man får fara runt och prata/reka, Det är glädjande att höra att det inte är motstånd från markägarna då det har varit min största farhåga.

  Det Bo skriver om att prata med bitillsyningsmannen i mitt område, är det något som någon har provat ?

  Bor i en bität församling och misstänker att jag får söka mig utanför den för att inte trampa in i någon annans område.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in