Karens för nymålade kupor??

Hem Forum Redskap Karens för nymålade kupor??

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15155

  Dags för nybörjaren att ställa en kanske korkad fråga, men hur snart efter målning kan man använda kupor, skattlådor och annat ytbehandlat bimateriel? Har ägnat vintern åt att snickra  🙂 för utökning är på gång men fick då höra av gammal i gemet att bin reagerar på starka dofter.
  Visst kupan är målad med lackfärg och det luktar fortfarande lite efter två veckor…. Vad säger ni som kan? Måla i december och använda i maj eller ??
  Gäller detsamma för ramar och skattlådor? Fick på kursen lära mig att behandla dessa med kokt linojla och terpentin.
  Tacksam för erfarenhet och råd.  🙂

  #19404

  Frågan är om du målat insidan? Jag målar ALDRIG insidan av en kupa eller ramar, varken med olja eller färg.

  Utsidan behöver endast ha torkat för att du ska kunna ha bin inuti…

  #19409

  Jag oljar mina insidor med schellack, och det hinner i regel torka innan du tvättat penseln så det har jag aldrig reflekterat över.

  Åkte ut förr-förra sommaren med en nymålad kupa (fick stå själv på släpet eftersom den inte var helt torr), och kastade ner ramar och bin i den. Inga problem.  ;D
  Kan tilläggas att det var vattenbaserad färg, och att det fläktade lite grand.

  #19412

  Det står på burken att den är vattenbaserad så det hoppas jag att det stämmer. Om man inte behandlar insidan är det inte svårt att få rent då? Hur gör ni? Har hört allt från såpa, sotning, koka i kaustiksoda till högtryckstvätt. (Eftersom jag startade upp förra sommaren har jag inte kommit dit än.)

  För att återgå till grundfrågan så är det iaf ingen av er som tror på massflykt och eller bidöd om jag använder mina nu (relativt) nymålade lådor om en vecka eller så? Våren har inte bjudit på så många varma dagar än så länge. Kan det hjälpa om jag ställer ut dem för luftning ett tag innan? De är ju inte använda så det ska väl inte räknas som otillåtet?

  #19366

  Det går bra att använda dem nu tror jag. Men jag ser inte heller någon anledning att måla insida, bina behandlar själva insidor på allt kupmaterial med propolis. Och ramar ska man inte behandla, om de sagt det på bikursen så är det helt fel.

  #19418

  Måla bara kuporna på utsidan. Insidan ska va ren liksom ramarna.

  #19423

  Känns som om jag ska förtydliga mig lite. Anledningen till att jag schellackar mina på insidan är inte för binas skull, utan min. Jag tycker det är lättare att sköta och tvätta insidan när den är lackad jämfört med en olackad. Och det handlar bara om cellplastsargar, inte trä.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in