Lågnormal <–> tysk Segeberger

Hem Forum Redskap Lågnormal <–> tysk Segeberger

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15217

  Jag såg att LP´s säljer ”Segeberger (Lågnormal – LN)”

  Är det exakt samma mått på lådor och ramar? Dvs är de kompatibla med varandra?

  #19572

  Segeberger är inte ett rammått, utan en kupmodell. Segeberger LN är LN ja. Enda skillnaden är att tex Nacka-kupan har ju bigången ÖVER ramarna, medans Segeberger LN har bigången UNDER ramarna.

  Du kanske syftade på den tyska ramstorleken Normalmas, vilken är nära LN i mått, men skiljer sig några få mm åt?

  #19579

  Enda skillnaden är att tex Nacka-kupan har ju bigången ÖVER ramarna, medans Segeberger LN har bigången UNDER ramarna.

  Så med lite otur om man har båda kuporna blir det ingen bigång alls  ;D

  #19605

  Är det någon som vet om någon av dessa tyska varianter är kompatibla eller går att köpa här i Sverige Segeberger-Beute, Frankenbeute, Heroldbeute, Dadant-Beute.

  De tyska varianterna är oftast billigare än de man köper här i Sverige…

  #19606

  Jag tycker man ska hålla sig till svensk standard. Börjar man att blanda olika varianter, tyska eller från något annat land, så skapar det irritation och leder till problem som blir hinder i att sköta biodlingen rationell. Nyckeln till framgång i biodling ligger i att man arbetar med samma rammått och samma standard hela vägen och inte blandar ihop en massa olika grejor.

  #19607

  Hej Freddy

  Nja det stämmer väl inte riktigt. Det är vanligt att man har ett rammått på yngelrummet och ett på skattlådorna och då oftast ett ”lägre” mått för lättare hantering. Därav min fråga. Om man kan hitta någon lämplig sort som skulle kunna funka..

  En annan synvinkel skulle också kunna vara att man, om man hittar någon lämplig variant enbart kör denna i bigården.

  #19651

  Det håller jag med om. Hittar man en annan variant som man gillar och håller sig till den, så blir det säkert också bra.
  Men t.ex. ett stort problem blir det om man blandar lådor med bigång på ovansidan med lådor där bigången är på undersidan och om man blandar lådor med fals med lådor utan fals. Då är de definitivt inte kompatibla med varandra. Sedan, så tycker jag att det är rationellare att arbeta med samma rammått både i yngerummet och i skattlådorna, men där kan man ju ha olika uppfattningar. Ett problem tycker jag som redskapshandlare är att när nybörjare handlar grejor på nätet från olika håll och sedan får problem med att få allt att fungera tillsammans. Det slutar ofta med att de kommer till mig för att de har kört fast i djungeln och då kan jag för det mesta inte heller hjälpa dem.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in