Märkning av Bigårdar och Kupor

Hem Forum Praktisk biodling Märkning av Bigårdar och Kupor

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14334

  En biodling med självaktning har sina uppställningsplatser av bigårdar anmälda. Vill man ha ytterligare överblick kan man använda färdiga Appar eller program för att hålla ordning på bigårdar, bikupor, drottningtillsättningar, bus i kupan, produktion, tecken på misstänkt sjukdom etc.

  Jag använder Beetight av Matt Kane eftersom jag medverkat lite i projektet. Det finns Svensk översättning.  http://www.Beetight.com

  För märkning av bigårdarna har jag köpt 25 st Bigårdsskyltar i Aluminium av SBR. För märkning av kupor har jag gjort enkla lamineringar. Ett packe med 100 st för kupan kostar ca 25 sek på Claes Olsson. Utskrifter på laserskrivare och sedan laminering.

  https://docs.google.com/open?id=0B7qClAm5m4rgMEdUX2NyM2ZmaUE

  #16048

  Skyltarna appliceras med vanlig häftpistol.

  Rostfria häftklammer finns t ex i välsorterade järnaffärer.
  http://www.spangajarn.se/jarn_verktyg/verktyg/haftpistoler/haftklammer/rapid_haftklammer_rostfri_13_8

  #16049

  Kör med en high tech vattenfast spritpenna direkt på kupan  😉

  mvh edward 😛

  #16051

  Det blir mycket att skriva om man skall notera allt på kupan …

  #16055

  Jag har märkt benställningarna istället för kuporna med kontaktuppgifter och bara en märkning per bigård och tills jag är motbevisad anser jag att det uppfyller kraven på märkning för godkänd biodlares utbigård. Kuporna har nummer målat på locken.

  #16057

  En bra ordning på bigårdar och kupor är en förutsättning för att märkning och uppgifter skall fungera. Med bra ordning kan man planera insatserna hemma bättre och spara tid ute i bigårdarna ev påverka transportkostnader etc.
  Nu har jag uppgifter under 3 år på flera bigårdar och man kan se hur de förbättrats redan genom enkla åtgärder.
  Jag tycker det känns lite proffsigare med bra märkning. Nya mobiler kan lätt läsa 2D koder och man hittar rätt bigård i mobilen/surfplattan direkt.
  Lite ovant i början men nu kan jag inte tänka mig att byta tillbaka till ett hafsigt manuellt system. Det är bara fördelar att vara mobil och komma åt all information oavsett var jag befinner mig.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in