Massor med vinglösa bin i kupan

Hem Forum Bihälsa Massor med vinglösa bin i kupan

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #15231

    Jag har en kupa där jag ser massor med vinglösa bin, och där jag även ser varroa på arbetsbin, så jag utgår ifrån att samhället är rejält infekterat av varroa samt även DWV.

    Frågan är om jag ska leta upp drottningen och bura henne, och sedan slå alla ramarna fria från bin för att bli av med de vinglösa bina, eller om de kommer att rensa ut sig själv.

    Sannolikt kommer samhället att dö i vinter pga varroan, för där är inte mycket vinteryngel. Jag har behandlat med myrsyra en gång och tänkte ge dem ApiGuard i veckan, mest för att se om det går att rädda. Men så fundrar jag på om detta är en risk för de andra samhällena i bigården (reinvasionen) och om jag borde avliva samhället istället.

    Vad hade ni gjort?

    #19604

    Oj!

    Hur har du bekämpat varroa i kupan tidigare? Sommarbekämpning 2015 och 2016? Höst/vinterbekämpning 2015?

    Nej, att slå ut dem är meningslöst i avseende att sortera bort de vinglösa anser jag. Har du fler samhällen i samma bigård, och som fått eller inte fått samma behandlingar som detta samhälle, ja då är risken stor för reinvasion i hela bigården. Även bigårdar inom en-två km är utsatta för reinvasion. Eftersom du inte vinner något på att slå ihop detta samhälle med något annat, så hade jag låtit det stå över vintern för att se/lära av vad som händer.

    Använd gärna metoden med florsocker eller T-röd på tex 300st bin för att räkna dagstrycket av varroa. Både nu och till våren.

    (Som jag skrivit förr, varroa är inget att ta lätt på. Det är A och O att ha vetskap om vilket varroatryck man har i sina samhällen både vår, sommar och höst, och ALLTID bekämpa varroan INNAN vinterbina läggs som ägg under augusti månad. Oxalsyrebekämpning i december likställer jag med drönarbortskärning i maj-juni, dvs enbart för att förebygga kommande sommars varroatryck.)

    #19620

    är det so som du säger  har du ett kraftig virus+varroabefall .Detta går inte att lösa på
    forum!! ta kontakt med Preben Kristiansen,detta är hans jobb att hjälpa dig!!
    beenice

    #19643

    Nej, att slå ut dem är meningslöst i avseende att sortera bort de vinglösa anser jag. Har du fler samhällen i samma bigård, och som fått eller inte fått samma behandlingar som detta samhälle, ja då är risken stor för reinvasion i hela bigården.

    Av just den anledningen slog jag aldrig ut bina, av rädsla för att få in mer varroa i de andra kuporna. De fick en runda Apiguard (dvs två puckar) vid invintringen, så får vi se. Bättre som sagt att låta de dö i kupan under vintern än att få in kvalstret hos grannarna.

    Det som är speciellt för detta samhället är att det gjordes som avläggare ganska sent 2015, och det en linjeparad drottning. Därför skar jag inget drönarvax, eftersom jag ville ha drönarna till min friparning.

    Jag vet inte om jag skrivit det tidigare, men i en annan kupa hade jag glömt drönarramen över vintern, och upptäckte att där var täckta drönarceller i slutet på april. Skar ut vaxet och bröt det när jag kom hem. Myller av varroa! Samhället har inte påvisat sjukdom sedan, så jag drog slutsatsen (rätt eller fel) att varroan letar febrilt efter drönarceller på vårkanten, och samlas lätt i de få celler som drottningen lägger. Därför har jag i en drönarram i mina samhällen över vintern nu som jag tänkt skära tidigt till nästa vår.

    Ang Preben så kan det bli lite svårt att kontakta honom, han är sjukskriven.

    #19647

    Myller av varroa i första remsan drönarvax på våren är ett mycket tydligt tecken på undermåliga bekämpningar året dessförinnan… Du bör vara väldigt observant kommande vår, och hellre behandla en gång för mycket med nuvarande situation.

    Ett väldigt bra hjälpmedel är en s.k. varroashaker och florsocker. Räknar man antalet kvalster per 300 vuxna bin vid samma tidpunkter varje år, så får man en mycket bra fingervisning för hur varroatrycket är i kupan inför valet av bekämpningsmetoder. Vår, sommar och höst kollar jag, och florsocker är betydligt smartare i shakern än den T-röd som lärs ut, eftersom man då bara häller tillbaks bina i kupan efteråt.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in