mögel eller jäsning i honung

Hem Forum Kvalité i honungsproduktionen mögel eller jäsning i honung

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15398

  Hej
  I min flytande honung så har det uppkommit något som liknar dimslöjor. Har silat om den och det visade sig att det var som små klumpar. Inte direkt kristaller. Honungen i övrigt är inte heller så klar som jag är van vid. Kan någon vägleda mig i vad som kan ha hänt och om den är otjänlig?

  hoppas på svar!
  /yvonne

  #20046

  Var den klar från början och dimslöjor uppstått är det troligen så att den börjat kristallisera. Var den dimmig från början kan den börjat kristallisera i ramarna, eller gissningsvis pollen som slungats med o honungen. Pollenkornen är bas för kristallerna att påbörja processen. Kristallerna kan vara så små att de inte känns.
  Bina kan ha dragit på växter de inte brukar, vilket gör honungen annorlunda mot vad du är van vid?
  Jäst honung luktar distinkt (syrlig, jäst frukt, typ). Tror du skulle känt det. Jäst honung är inte otjänlig, men mindre god. Mögel kan i regel inte växa i honung.
  /M

  #20047

  Tack för svar. Det var en lättnad  ;D
  //Yvonne

  #20051

  Men…. jag har för mig att på kursen som jag gick för några år sedan talades det om att honung kan mögla om det är för hög vattenhalt. Är det inte så?

  #20052

  Honung kan inte mögla, däremot kan den jäsa om den har för hög vattenhalt. Det du har är som svarats tidigare en honung som håller på att kristallisera

  #20054

  Tack för övertygande svar!!  🙂

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in