När allt blir fel (Avläggarproblem)

Hem Forum Biavel När allt blir fel (Avläggarproblem)

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14348

  Hej!

  Tänkte berätta lite hur jag antagligen gjort bort mig i bigården nu i vår och samtidigt se vad ni tror kommer hända.

  Jag hade efter vintern nu 7 av 8 samhällen kvar, och har tänkt att växa. nu under vintern har jag byggt en bipaviljong med plats för 13 samhällen som jag placerat ut som en ”utebigård” och satte 3 kupor i den.

  Som det stod i bitidningen förra numret satsade jag på att göra tidiga avläggare krings vid 20 maj och redan då hade jag en och annan drönare krypande men också gott om drönaryngel. Jag gjorde desse avläggare när det var riktigt varmt ute.
  Jag kollade så jag hade med ägg, yngel och mat i alla avläggarna och jag gjorde 6 st avläggare på ca 5 ramar .

  nu till problemet.

  när jag nu i veckan inspekterade fanns det inte en enda drottning cell med liv i. kunde se att bina börjat bygga drottningceller som var nästan färdiga men det var inget liv i dem.
  Efter att jag pratat med en betydligt mycket mer erfaren biodlare rekommenderade han mig att sätta dit nya ägg för att se om bina skulle dra fram en drottning.
  Jag gjorde så nu i veckan och jag tyckte att jag kollade noga så jag inte skulle få med drottningarna från de riktiga samhällena.
  Eftersom jag har bin på två olika ställen tog jag ramarna med ägg och lite bin i en låda som jag byggt som är lätt att stänga. när jag fått näst sista ramen på plats i avläggaren ser jag att det är två drottningar i lådan som bråkar och det ser ut som den ena precis bitit ihjäl den andra.
  Jag får mer eller mindre panik och tänker att jag kan ju inte ta reda på var sista drottningen kommer från, så i panik öppnar jag sista avläggaren och vänder upp och ner  på lådan och skakar ut drottningarna i avläggaren.
  den levande drottningen landar uppe på en ram och det kommer genast fram bin och hälsar och det ser genast ut som drottningen blir väl omhändertagen. jag ser hur hon sedan efter ca 5 min tillsammans med andra bin helt lugnt kryper ner mellan ramarna så jag stänger avläggaren.
  på vägen hem börjar jag fundera på det hela.
  Var den andra drottningen verkligen död?
  Vad kommer hända nu med de 2 vise lösa samhällena?
  Varför skulle avläggarna dra upp drottningar nu när de inte gjorde det innan… jag gissar att det är kanske för kallt i köldknäpparna som kommer problemet är att det verkar inte bli varmare de närmaste dagarna…

  Känns lite som man tappat självförtroendet eftersom jag tidigare lyckats jäkligt bra med mina avläggare och endast tidigare köpt 3 samhällen och sedan dragit upp avläggare, men då senare på året. har inte drottningarna blivit bra har jag köpt och bytt ut. Jag hade min första vinterförlust nu i år på ett samhälle, men det var en sen svärm från i fjol som jag vär väldigt nära att slå ihop med ett annat samhälle…

  För info kan jag säga att jag har hållt på med bin i 4 år, jag kommer från skåne och finns det någon som mot förmodan har drottningar att sälja, eller bisamhällen är jag spekulant…

  #16156

  Andas lugnt och ta det för vad det är! Ett litet misstag som händer och händer oss alla. Även vi äldre:Gamla uvar!
  När jag själv flyttar en yngelram så tar jag den om jag kan utan bin. Om du har en låda som du beskriver så kan du flytta en ram utan bin även om det tar någon timma.
  Det går också bra att svepa in ramen i en fuktig handduk. Bina klarar som regel en sådan transport. Använd inte papper om du i framtiden ska skicka till exempel en kakbit för omlarvning. (Det torkar för fort). Se det positiva du har sett två drottningar slåss! Det är många som inte har sett det trots ett långt biodlarliv. Det här är gladiator-kamp på hög nivå! Lycka till!   

  #16157

  …Se det positiva du har sett två drottningar slåss! Det är många som inte har sett det trots ett långt biodlarliv. Det här är gladiator-kamp på hög nivå!…

  OT: Jag ser framför mig vadslagning och ett gäng skrålande biodlare som trängs runt ett litet glasskåp där man släpper in två drottningar. Till skillnad från andra sorters djurfäktning är detta inte olagligt eftersom de inte är ryggradsdjur  😉

  #16158

  Jag ser framför mig vadslagning och ett gäng skrålande biodlare som trängs runt ett litet glasskåp där man släpper in två drottningar.

  ;D ;D Hahaha Ett till inkomst ben att stå på från bi odling  ;D

  Har du tagit kontakt med unibet och säkra royalties få att ha ”kläckt” iden

  Föreslår att endast elaka utbytes drottningar får en andra chans istället för kup kniven  😮

  mvh edward 😛

  #16160

  Tuppfäktning har jag sett i Filippinerna vilket är både spännande och grymt i dubbel bemärkelse.
  Drottningfight känns på något sätt ännu råare, men det kanske är så att man hade i vissa fall lyckats bättre där än i biodling….  Som i det mesta annat hade det nog kunnat bli spel på det också. Borde finnas något sätt man kan styrketräna sina drottningar på…

  Tjaa. det är nog som Gideon säger att man ska ligga lågt ett tag och se vad som händer. kanske drar bina upp drottningar nu… Jag har också fått tag på någon som hade färdiga drottningar så jag köper ett par st. så har jag iallafall några fungerande samhällen… 

  #16162

  Problemet är att du just nu inte vet vilka samhällen du har drottning i eller ej? Vänta 5 dygn från incidenten, leta igenom alla samhällen efter ägg och notera. De som inte har ägg har antigen oparad drottning eller är drottninglösa. De drottninglösa kan ha en ny drottning på gång. Leta efter täckta nödceller i de samhällena utan ägg, de är normalt täckta 5 dygn efter att drottningen förkommit. Kolla även efter utkrupna nödceller. De kan vara väldigt lätta att missa!

  Vad jag vet finns det inget sätt att veta om ett samhälle har en oparad drottning eller är drottninglösa förutom att vänta. Däremot när drottningen varit ute och parningsflugit börjar bina putsa cellerna i mitten av kakan så de är redo för drottningens äggläggning. Likaså när det gått uppåt 2 veckor utan drottning och yngel i samhället börjar det dyka upp äggläggande arbetsbin, det är lätt att se på äggläggningen, de är flera i varje cell OCH sitter slarvigt (det räcker inte med det ena, det kan vara en drottning).

  Du har redan varit inne på att göra ett test för om där finns drottning genom att tillsätta en yngelkaka. Det brukar ge en bra indikation, men gör det utan påsittande bin annars blir det bråk och även om du inte ”råkar” få med drottningen kan hon förkomma (egen erfarenhet).

  Har du ett samhälle utan drottning är det enklast att slå samman det med ett viseriktigt, men problemet nu är att du vet inte om du har en oparad drottning eller ej. Jag tycker inte du ska köpa in drottningar nu utan göra en grundlig genomgång av bisamhällena och slå samman de förmodat drottninglösa med viseriktiga över dubbla spärrgaller med eget fluster.

  Väderprognosen för Skåne säger att det på fredag kanske blir tillräckligt bra väder för parningsflygning, har du drottningar som bina börjat bygga från larver den 20:e kanske de blir parade då och då kan du hitta ägg efter nästa helg.

  #16163

  Vad jag vet finns det inget sätt att veta om ett samhälle har en oparad drottning eller är drottninglösa förutom att vänta. Du har redan varit inne på att göra ett test för om där finns drottning genom att tillsätta en yngelkaka. Det brukar ge en bra indikation, men gör det utan påsittande bin annars blir det bråk och även om du inte ”råkar” få med drottningen kan hon förkomma

  Vet inte om det fungerar med ett oparade drottning men ”gammla gubbarna” sa att man kunde tillsätta en burad drottning i ett samhälle med en drottning och då letar den gamla upp den nya för att göra upp, då är det lätt att fånga in den gamla drottning utan att leta igenom hela samhället.

  Innan midsomar brukar det gå bra att flytta ramar med påsittade bin mellan samhällen utan problem och slagsmål, efter ska man vara lite försiktigare.
  Innan jag tar ett ram/bin mellan ett samhälle till ett anna vill jag gärna fånga in drottning i det samhälle jag tar bin/rammar ifrån jag tycker att fånga henne i en sådan http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel&artgrp=7&artnr=112820&visa=1-33&Sort=Beskr&Visn=Std lätt att ställe henne åtsidan och jobba på utan rädsla att få med henne, eller klämma henne.

  mvh edward 😛

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in