NC-kassett.

Hem Forum Biavel NC-kassett.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14376

  Är det någon som har testat NC-kassetten och i så fall, fungerar det bra. För och nackdelar?

  #16333

  Jag har sett biodlare använda kassetten och själv anser jag det tar lika lång tid om inte kortare att larva om själv. Många bygger en egen ram i trä för kasetten med täckta sidor.

  Drottningens skall sedan spärras in i kassetten och efter det skall man hoppas att hon stiftar de 111 celler någonting som finns där.

  Skall man ha nytta av kassetten skall man nog ha flera stycken i olika samhällen och dra fram MÅNGA drottninger. Kör man en ram i taget vill man ändå larva från olika selekterade samhällen från flera bigårdar och då är omlarvning för hand enklast.

  Har man ålders eller synproblem kan däremot kassetten vara ett hjälpmedel att få ägget i koppen. Så en vacker dag … men många år dit får man kanske välja kassett eller assistans.

  #16359

  Vi har använt den till föreningens avelsdrottning för att enkelt kunna leverera lagom gamla larver till medlemmarna. Vi har upplevt att hon ska buras när det är bra dragväder, då fick vi 104 celler att dela ut. Det står ibland att kassetten ska sitta i samhället en vecka så att det är lite inbott, men då ska man se till att de inte börjat samla honung där…

  #16361

  Blir det inte problem när man burar drottningen sådär att de börjar dra fram en ny drottning osv? 104 celler tar ca 20-25 minuter att larva om från en kakbit annars.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in