Oparad drottning?

Hem Forum Praktisk biodling Oparad drottning?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15138

  Det ser ut som om jag har en oparad drottning i ett av mina samhällen: drönaryngel mitt på ena kakan, och en utkrupen drottningcell i en annan ram. Jag gissar att en drottning krupit ut efter invintringen och sedan förmodligen inte blivit parad.

  Jag hittade drottningen och hon såg inte mindre ut än en parad, och bina putsade på henne, men jag tror ändå att hon är oparad. Varför lägger där annars drönarceller mitt på kakan? Och dessutom nu på våren? Hittade ingen vanligt täckt yngel. Där är annars gott om bin, så de har tydligen klarat vintern galant.

  Ska jag låta henne gå ett tag till, tills det krupit ut drönare från de andra samhällena, eller ska jag knipa henne nu och ge samhället en ram med yngel från grannkupan? Jag fattar ju att där inte finns några drönare när drottningen kryper ut om ca 14 dagar, men jag vill inte att samhället ska börja krångla och kanske avliva drottningen själv och sen blir något arbetarbi puckelmamma.

  Tanken är att antingen låta drottningen gå kvar och hoppas att hon avger feromoner så att bina ”håller sig på mattan”, alternativt ta bort drottningen – låta dem dra upp en ny, och strax innan hon kryper ut så river man cellen och tillsätter nytt yngel. Allt för att köpa sig tid tills det börjar krypa ut drönare i de andra kuporna.

  Vad hade ni gjort?

  #19371

  Hej du Patrik
  Underligt fenomen. Kan nog inte ge dig något svar men kan bidra med hur jag tänker.
  Är det inte så att drottningen ”växer till sig” först när hon blivit parad och innan dess är något mindre än ett vanligt arbetarbi? Men hur förklarar man drönarcellerna i mars… Kan det vara en parad drottning som fått slut på spermier? Med tanke på dina funderingar så antar jag att hon var omärkt redan innan så svårt att veta.

  Jag hade nog hört mig för i föreningen om någon har en drottning som de kan sälja, knipt den du har och tillsatt en som är parad och äggläggande. Riskerna är ju annars precis som du skriver att bina själva gör av med henne, börjar puckla ,eller så går hon kvar och luktar gott men de enda bin som produceras är drönare vilket betyder att dina vinterbin som överlevt är de enda som drar in och de kommer snart trilla av pinn och behöver ersättas. Plan A.

  Är ju fel tid att plocka drottningen och tillsätta ägg med risken att hon inte blir parad precis som du säger, men det hade nog varit min plan B, bort med nuckan, dit med ägg och hålla tummarna att det finns några villiga drönare i luften i slutet av april. Hade nog inte vågat riva och låta dem dra upp en till, då är det mer än sex veckor bort att du har drottning nr 2 urkrupen och då är nog bimängden obefintlig.

  Plan C. Knip drottningen och slå ihop med annat samhälle och vänta en månad, splitta samhället eller gör en mindre avläggare ifrån det samhället.

  Hoppas jag kunde bidra med någon idé

  #19375

  Jag hade i första hand slagit ihop med ett annat samhälle. I andra hand tillsatt en äggläggande drottning från hopslagning av två andra samhällen. (Efter att ha dödat den värdelösa i det samhälle du beskrev)

  En oparad drottning som levt med bina en hel vinter blir uppmatad på våren och börjar lägga puckelyngel. Det är enda gången på året som jag känner till, att en oparad madame ser parad ut storleksmässigt…..

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in