Orsak till Amerikansk Yngelrötas spridning.

Hem Forum Bihälsa Orsak till Amerikansk Yngelrötas spridning.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14949

  Idag har jag varit med om en väldigt obehaglig upplevelse;

  Runt en av mina bigårdar finns just i år ca 120 hektar höstraps, vilken blommar i sin linda nu. Igår fick jag plötsligt syn på att det stod fem okända kupor bredvid mina då jag passerade på närmsta väg i ett annat ärende.

  Efter lite efterforskningar fick jag till slut tag på ägaren via tel idag, eftersom berörd Bitillsyningsman inte visste ett dugg om dessa kupor. Ägaren säger som svar på min fråga; ”Besiktigade i år, nä, det är de inte. Det behövs inte, då jag varit Bitillsyningsman själv i över 40 år! Jag är det inte nu längre, men bina är inte sjuka.”

  Tydligen hade han inte lärt sig lagen om flytt av bikupor trots denna långa period som myndighetsutövare..?

  Efter diverse prat om ryggskott osv, lovade han att ta hem dem igen innan gryningen imorgon…

  Frågan är hur många som bryter mot lagen detta år, och råkar flytta AFB utan att de har koll?

  #18955

  Självklart ska lagen respekteras, och man har ett ansvar att inte sprida sjukdom vidare. Med det sagt tycker jag att rapporteringssystemet gått från uselt till sämre. Förr skulle en lapp skickas in i två(!) kopior, numera kan man även knappa in uppgifterna digitalt. Detta ska göras vart 3e år, utan specifikation på vilka år man är skyldig att lämna in uppfifterna. (Detta året ska man anmäla sina bigårdar)

  Trots att man anmält tidigare utgår ingen påminnelse, eller kontrolluppgift som man bara bekräftar, utan man får snällt uppge hela paketet igen, samt komma ihåg vilka år det är dags att rapportera.

  Enklast hade ändå varit om jag kunnat loggat in på länsstyrelsens sida, ange koordinaterna direkt, och så länge kuporna stod på samma plats borde det räcka med att man bekräftar detta 1 gång om året. Påminnelse via mail eller sms. Till och med tandläkaren och bilprovningen har det ju så.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in