Ovanligt många drottningar som pucklar, orsak?

Hem Forum Bihälsa Ovanligt många drottningar som pucklar, orsak?

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14951

  Tjena alle!

  Är en yrkesbiodlare som driver ~300 samhällen tillsammans med far min. Vi hade en underbar invintring med många starka fina samhällen som var vid liv nu på våren. Vad vi märkte däremot när vi hade tittat igenom samhällena, att väldigt många drottningar hade börjat puckla!

  Vi hade 15 samhällen som hade börjat puckla som vi då har slagit ihop med svaga. Vad jag undrar däremot är om det finns något samband att man började ge bina foderdeg för tidigt (ca 15 mars). Vi öppnade bara taket och foderkoppen för att lägga foderdegen.  Eller det kan ha med att vi behandlade dem för sent med oxalsyra, vilket vi gjorde runt i mitten av december. Eller för att vi har haft en sån mild vinter så att bina inte hade någon ”vilopaus”?

  Vore underbart om man hade fått någon bekräftelse så man kan förbättra sin tillgångasätt 🙂

  Mvh

  #18951

  Att det skulle bero på oxalsyrebehandling har jag ytterst svårt att tro. (Och mitten på december är fullt rimligt med sådan behandling)

  Inte heller tidig foderdeg ska spela någon som helst roll menar jag?

  Vi behöver nog fler detaljer; Vilken biras? Hade ni bytt drottningar efter dragets slut i dessa samhällen 2014? Var de ni i så fall tillsatte märkta? Min första tanke är  nämligen att samhällena inte accepterat ett drottningbyte i dragfattig period, varpå de dragit fram en ny Madame, som blivit undermåligt parad i höstas…

  #18952

  vi bytte de flesta drottningar som hade blivit gamla någonstans i slutet av juli för att få fram så mycket vinterbin som möjligt, dessa var parade och accepterade. Jag fann däremot på två samhällen att de hade dragit upp viseceller någon gång under vintern. Är det möjligt att (fast hon var accepterad från början) de fick för sig att byta henne ändå under en tid där det inte fanns drönare? Vi kör med buckfast.

  #18953

  Att ni bytte i slutet av juli styrker min gissning att de senare bytt ut drottningarna. Ja, de kan ha bytt dem efter drönarslakten, tyvärr.

  Ett tips är att om ni måste byta då draget mer eller mindre upphört, så simulera ett starkt drag! Dvs, 50/50-lösning vatten/socker i små portioner varannan-var tredje dag, tex 500ml per tillfälle. Glöm inte kolla efter en vecka så ni inte ger för mycket/för lite 50/50! De ska ha plats åt den tanten nya så hon lägger massor med nya ägg, minst tre-fyra veckors tid innan de får tjockare foder.

  #18954

  Intressant, trodde jag inte att bina kunde få för sig att göra något sådant. Jag tackar för all hjälp och för tipset! 🙂

  Hare bra!

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in