Parnings kupor

Hem Forum Biavel Parnings kupor

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14357

  Är ganska ny på det här med drottningsodling började förra sommaren och det gick hyggligt men har ett problem när jag ska para dem i mina parningskupor. Förra året så gjorde jag i ordning  några parningskupor och ställde dem en bit från mina kupor och resultatet av det blev att de var tomma på bin efter 2 dygn och drottningen kröp aldrig ut ur sin cell av naturlig anledning. Nästa gång jag testade med 5 parningskupor så ställde jag dem hos en kompis ca 8 km bort och då gick allt som jag ville 🙂

  Nu är det så att jag tycker det skulle vara mer praktiskt och para dem hemma där jag har mina kupor så hur kan jag göra för att bina inte ska rymma hem igen från parningskuporna ?

  #16208

  Det är inte så svårt, men om man inte har något yngel i så behöver bina vara instängda i minst 2 dygn och definitivt tills drottningen krupit ut och lite till efter det. De behöver någon sorts foder under tiden.

  Har man yngel i så gäller helt andra saker, dels klarar de inte sköta ynglet om de är instängda, dels lämnar inte bina ynglet och dels håller de det (och drottningcellen) varmt. Väldigt mycket bin flyger tillbaka om man gör det hemma så ynglet i ytterkanterna av ramarna dör av kyla oftast om man inte skakar ner extra bin.

  #16209

  Så jag kan bara ställa dem på den plats jag har tänkt ha dem efter att jag har fyllt dem med bin,foder och visecell utan att öppna för dem förrän efter ett par dagar.

  Är enklare på det viset men funderar på en annan sak när jag parar hemma är att de parar sig med sina egna drönare och att det med tiden blir arga bin. Har något minne utav att jag har läst det någonstans.

  #16210

  Jo parar du hemma och inte har så många samhällen får du ganska säkert en hel del ”skjutet yngel”, dvs att det är en rätt stor andel av ynglet som blir tomt. Detta händer bland annat när drönarna är för nära släkt med drottningen. Eftersom många larver inte får utvecklas så blir ynglet mera utspritt, samhället har bara förmåga att hålla en mindre mängd ynglet varmt på våren och såklart utnyttjas inte drottningens fulla kapacitet.

  Ilskan är en helt annan avelsfråga. Det blir påverkat av dina drönare, men har inget med inavel att göra.

  #16213

  Då känns det nästan som om det är värt att köra iväg dem en bit inte så mycket jobb ändå om det gör att man får en bättre drottning

  #16219

  Det kan även var bra att ta ung bin från skatt lådorna som aldrig har varit ut och flugit till parnings kassetterna

  Det är även bra att parnings kassetterna inte är i närheten av stora produktions samhällen pågrund av röveri risken

  Mvh edward 😛

  #16268

  har igår satt in drottningar i parningskupor men har ingenstans att göra av dem än så de står i garaget än så länge, funderar lite på hur länge jag kan vänta innan jag måste låta drottningen flyga ut.?

  satt lite nya drottningar igen mest för träningens skull men om man nu har öveblivna drottningarna kan man då sälja dessa oparade min avelsdrottning kommer från en mycket kunnig biodlare som även bedriver kurser i drottningsodling och bina är mycket snälla så känns bättre att sälja dem än att ta livet av dem om jag inte behöver dem.

  Känner mig lite handikappad när jag inte har plats och utrustning för att utöka min verksamhet

  #16272

  satt lite nya drottningar igen mest för träningens skull men om man nu har öveblivna drottningarna kan man då sälja dessa oparade

  Ja, men de behöver skötas om av bin under tiden. Antingen stoppar du var och en egen i bur och stoppar burarna över spärrgaller i viseriktigt samhälle, eller stoppar du in följebin med foder. Vet inte exakt hur snabbt de måste ut i ett riktigt samhälle, men inom 3-4 dagar gissar jag. Tänk på besiktningen.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in