Plastramar

Hem Forum Redskap Plastramar

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14523

  Här funderat lite på det här med plastramars för och nackdelar?

  Vad är fördelarna tycker du som använder det och vad är nackdelarna?

  #17355

  Jag började med plastram förra sommaren och fördelarna som jag kan se är att de är hållbarare billigare på lång sikt även om inköp av dem är dyrare, smidigare att vaxa när man slipper vaxmellanväggar även om man lätt spiller vax. Blir även mycket smidigare att använd sitt eget närsmält vax och man slipper sitta och tråda om och spänna gamla träramar. plast är även mer hygieniskt än vad trä är vilket är positivt med tanke på att vi hanterar livsmedel. Får plats 10-15% mer celler på varje ram eftersom plastlisten är mycket smalare än trälisten.

  De nackdelar jag kan komma på är att bina ibland bygger sämre på plastramar på vissa av mina ramar byggde de från överlisten och ner så det blev bigångar in mot själva ramen, kunde inte se någon anledning till varför de gjorde så på några av mina rammar alla var hanterade lika men det var ändå bara undantagsfall. Plastramar är dyrare i inköp men det spar man som sagt in med åren.

  Det jag har märkt att det verkar finnas ett motstånd bland äldre biodlare att använda både plast och frigolit i kuporna för att det är onaturliga ämnen. Men inom biodling är det väldigt många som är konservativa och tycker att bästa sättet att bedriva den är att fortsätta på samma sätt och med material som man gjort i århundraden. Det har ju fungerat men varför inte göra det bättre ???

  #17358

  Vid all plasttillverkning så måste en viss del av mjukmedel användas. (Eller har jag fel) Hur fungerar det vid ramtillverkning?

  #17359

  Är inte plast ramarna tillverkat av livsmedel godkänd plast.

  mvh Edward  😛

  #17360

  Livsmedelsplast eller inte har knappast någon betydelse! Mjukgörare måste säkerligen till i alla lägen!

  #17361

  Vad använder man för sorts plast i plastram? Det borde stå en kod på dem, t.ex. PS eller HDPE.

  #17362

  Vi har inte plastram i våra kupor. Plaster godkända för livsmedelsbruk är de snälla plasterna polypropen och polyeten. Mjukgörande finns i alla PVC baserade plaster. Plastfolier är däremot omdiskuterade. Återvunnen plast innehållet alla möjliga ämnen. Det finns ingen påverkan på honungen i plastram. Honung kan förpackas i plastbehållare/plastburk och hinkar gjorda av plast. Det är Livsmedelsverket tillsammans med kemikalielinspektionen som sätter gränsvärden och kategoriserar plaster för livsmedel. Blogginlägg om att livsmedelsgodkänd plast är orsaken till bidöden är befängd.

  #17363

  Mina plast ramar är inte särskilt mjuka, snarare är de hårda  😉

  mvh Edward  😛

  #17391

  Hej alla!
  Hur utförs varroabekämpning vid användning av plastramar?

    MVH Goran

  #17392

  På samma sätt som om man har vanliga ramar, ingen skillnad.

  mvh Edward  😛

  #17393

  Ang. varroabekämpning med drönarram.

  Jag har bara plastramar förutom drönarramen. Till drönarram har jag en tvådelad träram.
  Lätt att skära ur och särskilja från de övriga svarta ramarna.

  #17836

  Men finns plastramar till alla mått? Själv kör jag LS/HLS, och jag har inte sett att det finns i plastalternativ.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in