pressning av honung

Hem Forum Honung och andra produkter från bikupan pressning av honung

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15055

  Är det någon som kan tipsa hur man pressar honung i 'fruktpress'. Gjorde detta för många hår sedan och minns KLADDET och att honung stängdes inne. I år har bina mest flygt slickat i sig dagg i ett ringbarkat stort aspbestånd.
  Vid försök att slunga gick vaxet sönder. Men honungen är supergooood och jag har för många ramar med denna karamelliknade honung som jag vill ta tillvara.
  tacksamt för erfarenhetstips…./Susanne

  #19202

  En av mina bekanta kunde inte slunga ut den tixotropa ljunghonungen och skar i stället vaxkakorna i lämpliga bitar och pressade ut dem i en potatispress. Ett jäkla pyssel men det gick till slut.

  #19206

  Har du provat värmeskåp? Alltså inte torkskåp ifrån dagis utan en kontrollerat uppvärmning av ramarna till max 35ºc. Kan göras med ett gammalt kylskåp, en 15w lampa och en termostat, går förstås som allt annat att göra mer avancerat om man är händig med sånt.

  Viktigt dock att det inte blir varmare då man riskerar förstöra de fina egenskaperna i honungen.

  #19207

  tack för svaren….  Jag provade ha i ugn med pip-termostat på 35 grader. Tyvärr blir även vaxet mjukare… Det gick inte att slunga. Nydragen fingul vaxkaka som inte är stabil nog.
  Nej det jag efterlyser är erfarenhet med fruktpressen som säljs. Nu MÅSTE jag bara prova men ser att det är kladd!!! Jag måste jobba i små portioner, jobba långsamt så tjockhonungen hinner att rinna. Fick låna fruktpressen men nej !!! En behändig potatispress är snabbare, dock svårare att pillra upp vaxet.  2/3 av min honung är karamellgoood bladhonung.

  #19211

  Skit i alltihop, skär loss vax med honung i och kasta ner i stor plasttunna med jäst och vatten, och låt jästen jobba. Så gjorde man ju förr för att inte få ”spillrester” bland vaxet.

  Mindre jobb, en helt annan smak  ;D

  #19222

  ju det gjorde jag också, det smakar gott åtminstone vinäger-surt nu efter några veckor. färskt  honungsvatten mrd citron i varenda dag.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in