Sanning eller skrävel

Hem Forum Praktisk biodling Sanning eller skrävel

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15116

  Jag var och lyssnade på en erfaren biodlare som höll föredrag. Han påstod att likaväl som att bin kan röva honung så kan ett drottninglöst och ägglöst samhälle även flyga in i en grannkupa för att röva ett ägg som sedan transorteras hem till hemkupan för att bli visecell.

  Att bin kan flytta ägg inne i kupan tror jag är möjligt (varför hamnar annars viseceller i kanterna hela tiden) men att arbetarbi med annat feromon skulle komma in hos grannen tycker jag låter lite otroligt.

  Jag vet att bin kan flyga fel när de kommer med skatt, nektar och pollen, och det kallar vi för felflygningar. Att komma in för att stjäla ägg skulle alltså innebära att bina via list samlar på skatt, blir insläppta för att sedan överge sitt nya fungerande hem och ta ett ägg med sig och flyga ut.

  Vad tror ni?

  #19332

  Givetvis är detta enbart en skröna!

  För övrigt påpekar jag (än en gång) att det inte heter något annat än Drottningcell. Förra årtusendet kallade somliga helt felaktigt Drottningen för Vise. (Maskulint) Nu skriver vi år 2016 e.Kr.

  #19341

  För övrigt påpekar jag (än en gång) att det inte heter något annat än Drottningcell.

  Det har jag aldrig reflekterat över, men tar det till mig direkt. Anledningen till att jag använt mig av ordet vise är väl främst att det är kortare att säga än drottningcell…

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in