starka samhällen

Hem Forum Praktisk biodling starka samhällen

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14340

  jag vet inte hur ni har det med bina men det verkar vara rejäl sprutt på samhällena runt om i Sverige. Mina är för starka för att man ska kunna koppla av helt. Några har jag fått dela då dom har haft lite svärmpyssel för sig, detta trots att dom har plats. Helst skulle jag vilja ta bort lite honung för att bina inte skulle kunna uppfylla kravet om tillräckligt med foder för att kunna svärma. Men honungen är inte täckt och har för hög vattenhalt så det kan man glömma. Det känns lite som att bina vill passa på att utnyttja detta superläge för att svärma. I år vill ettårsdrottningar svärma, dom är redan starka nog för det och honung finns det massor av i lådorna trots att huvuddraget är kvar! Hur hanterar ni andra denna delikata balansgång mellan starka samhällen och svärmrisk?

  #16099

  Det är absolut inget problem med att ha mängder med honung kvar i kupan. Förra året lät jag allt vara kvar upp till 86 kg utan att ha några som helst problem med svärmning.
  Carnica har en massa magiska saker för sig för att inte bina skall hitta på hyss och river celler stup i kvarten.

  Mina kupor står på 5 lådor och jag skall åka ut med låda nummer 6 i veckan som kommer. Viktigt är att det finns plats att dra in honung så att de inte fyller utrymme avsedd för yngel med honung.

  Jag har aldrig haft sådant ös i kuporna i Maj som i år och har inte ens en tanke på svärmning. Det händer ibland, men så pass sällan att jag bara noterar att det hänt. Svärmtröga bin är viktigt i en större biodling, det finns inte en chans att ha många kupor och åka omkring och lyfta lådor och riva celler.
  Att göra avläggare med svärmceller är också tabu, sådana anlag vill man inte ha i en riktig biodling. Att fånga en svärm är precis lika uteslutet av en mängd orsaker.

  Bra bin, pålitliga bin med bra gener, svärmtröga bin är A & O. Mina kupor fungerar över förväntan och det har jag personer inom Buckfast, Tore, Leif och Åke att tacka för som givit mina bin ett stor skjuts frammåt.

  Forumbilder har gått ner så det blir en länk till en bild i iPhone format.
  https://docs.google.com/open?id=0B7qClAm5m4rgX19DRGRXcDJuTVU

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in