Svea vs LN

Hem Forum Praktisk biodling Svea vs LN

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15159

  I ”Bin till nytta och nöje” beskrivs lite olika sätt att invintra och att utöka samhällen beroende på om man använder Svea-ramar eller LN-ramar.

  Med LN-ramar kan man invintra på 2 lådor; med Svea-ramar på 1 + ev en sarg under.

  Med Svea-ramar kan det räcka med 1 yngellåda; med LN-ramar 2 lådor.

  Oavsett exaktheten i rekommendationerna undrar jag om det är så stor skillnad i storlek mellan de här 2 ramformaten att man skall hantera samhällena olika bara av den anledningen.

  #19413

  Med en bra Drottning så är 10 Svearamar på tok för lite vid invintring enligt min åsikt.

  Om du vill vara garanterad att slippa använda trappstege vid kupan under högsommaren – välj inte Svea. Eftersom ramarna är smala behövs det flera meter med lådor på höjden för starka samhällen…

  #19414

  Jag har svea och har lite erfarenhet av lågnormal men för länge sedan. Jag tror inte att man ska använda bara helsvea utan kombinera med halvsvea för att få till en enklare tillvaro för sig själv iallafall. Den skillnad jag tror finns är att avläggare på svea går iallafall fint att övervintra på bara en låda 10 ramar, och även andra svaga samhällen. Starkare samhällen har jag på två lådor, det är aldrig aktuellt med fler tycker jag. Under uppbyggnadsfas har jag 20 ramars yngelrum, ibland har jag dratt ner till 10 ramar efter att draget är slut, ser ingen mening med en massa överskott på yngel under den tiden, de äter bara upp honungen som ju jag vill ha.
  Höjden på kuporna är inget problem hos mig, jag kommer upp i max 40 ramar med min dragkalender.
  Jag tror som Thomas att om man ska starta med bin och tänkt expandera så ska man inte satsa på svea. Men om man bara tänkt ha några samhällen och hittar bra och billigt material så funkar det finfint.

  #19415

  Tack för era synpunkter. Svea-ramen är ca 8cm högre än LN. Fyra lådor Svea-blir alltså ca 35cm högre än 4 LN-lådor. Helt ok för mig.

  #19437

  Lägg även till vikten på lådorna som blir. 35 cm högre är viss skillnad när varje låda kanske väger 20kg (vikten gissad).

  #19441

  För att ställa till det ännu mer så frågar jag; varför ge sig på Svea som man nog ändå får betrakta som ett format som passerat ”bäst-före”, när det finns andra alternativ om man vill ha stora yngelrum?

  Finns både Dadant och LS, och dessa båda går att få i cellplastkupor. Dadant passar sedan fint med 3/4-Lang i skattlådan, och LS kan man kombinera med både HLS eller LN, beroende på hur tungt man vill lyfta.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in