Svenska drottningar till Storbritannien

Hem Forum Allmän biodling Svenska drottningar till Storbritannien

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14304

  Det verkar vara så att engelsmännen uppskattar våra svenska drottningar lite för mycket  ???

  Britter vill ha svenska humlor

  Brittiska forskare kan utrota en hel humleart i Skåne. De vill ta 100 drottningar för att återinföra den utrotade vallhumlan i England.
  -Lyckas de kommer vi knappt att ha några kvar, säger Skånes miljödirektör.

  I brittiska medier är det en god nyhet: Den utrotade vallhumlan ska återinföras i England – genom att en grupp forskare åker till Sverige och plockar åt sig 100 stycken vallhumledrottningar i Skåne. Projektet har många supportrar och går att följa via olika kanaler på nätet.
  ”Vi åker på söndag och jag kommer att hålla er uppdaterade om utvecklingen”, twittrar en av forskarna.

  Försöker stoppa dem
  Men sedan TT uppmärksammat länsstyrelsen i Skåne på vad som håller på att ske kan utvecklingen bli en annan än den britterna tänkt sig.

  -Vallhumlan minskar i utbredningsområde och blir allt ovanligare. Plockar de 100 vallhumledrottningar här är risken stor att vi hamnar i samma sits som i Storbritannien, att den blir utrotad, säger Annelie Johansson, miljödirektör vid länsstyrelsen i Skåne.

  Eftersom vallhumlan ännu inte är rödlistad har Sverige ingen laglig rätt att stoppa britterna.
  -Det enda vi kan göra är att försöka att få fatt i dem, att vädja till dem och att få dem att förstå hur olämpligt det är att utarma den här artens existens i Skåne, säger Annelie Johansson till TT.

  Oetiskt och omoraliskt
  Biologen Lars-Åke Janzon, nyss pensionerad från Naturhistoriska riksmuseet, tycker att skåningarna ska göra mer än att vänligt vädja till britterna.
  -De är inte längre världens härskare som de var förut när de bara åkte runt och tog grejer. Nu måste de ta hänsyn till det land de kommer till.

  Han tycker att de brittiska forskarna visar prov på osedvanligt dålig etik och moral och tycker att projektet borde etikprövas av Storbritanniens motsvarighet till Vetenskapsrådet.

  http://mobil.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27055&a=2788270

  mvh edward 😛

  #15904

  Är detta också (som på facebook) ett exempel på vad du anser att man skall acceptera bara för att vi inte lever i en perfekt värld ??

  Lars A – vill (åter)införa striktare allt när det gäller transporter av djur o annat

  #15905

  Vad jag tycker?

  Ja det är väl bra att de försöker åter införa ett utrotningshotade art i England

  Är det bra att de planerar att skövlar ett område hårt i Sverige? NEJ inte särskilt, man kanske skulle gå lite mer varsamt fram.

  Ska vi begära tillbaka älgarna från skottland?
  Det är bra om olika länder kan samarbeta för att bevara mång falden runt hela jordklotet, Fast man ska tänka efter först.

  vad jag tycker mvh edward 😛

  #15910

  Håller med dig helt och hållet och skall be att få ursäkta mig litegranna för att somt jag skrivit varit väl aggresivt……

  Det där med älgarna är något jag inte känner till så det får du gärna förklara en smula..

  Lars A

  #15911

  😉

  Har för mig att de har tagit älgar från svenska älg parker och gör försök att återinplantera dom i skottland , humle drottningar får skogens kung som sällskap  :-

  mvh edward 😛

  #15912

  Haha, så länge de kollar upp dem noga och helst, i min värld i alla fall, sätter dem i karantän innan de får gå lös hos Skottarna så kan de få en älg av mig om jag bara lyckas fånga en….. Det vore roligt att delta i sånt…… Undrar när de försvann från Skottarnas land……….??

  #15917

  Antar att du vet att det faktiskt fanns tillstånd för den här humleräden.
  Det framkom efter stor förvirring och en yrvaken länsstyrelse som ställdes inför mängder av förbannade humlekramare.
  Men även myndigheternas experter är oeniga om huruvida det är en bra grej eller inte att ge bort vildfångade drottningar.
  Det är läge att göra sin röst hörd snabbt om man vill protestera mot humlenappandet.
  Projektansvariga överväger just nu hur man ska gå vidare, man hade inte räknat med protester och är tydligen lite skakade.
  Projektet finns både på facebook https://www.facebook.com/pages/Bumblebee-Conservation-Trust/184323594931922?bookmark_t=page och projektledarens egen twitter @nikkigammans .
  Upp till kamp för den lilla vallhumlan!

  #15918

  Ja det är ganska klantigt sköt från svensk sida, man skulle har tagit tag i det på ett bättre sätt, och kunnat byggt upp mycket goodwill och positiv reklam, + mer värde för svenska natur som räddar mång falden i Storbritannien  ;D

  Och även styrt vart de hämtar från, det borde vara sundare att hämtar från flera ställen för en bra genetiskt bred, än att de skövlar på ett ställe.

  mvh edward 😛

  #15920

  Läs gärna på lite vad projektet skriver om sig själv på fejan.
  Där finns också länkar till fler ställen där man publicerar sig, inkl en blogg där det framgår att humlenappandet i Skåne är tredje försöket i projekt återförande.
  Tydligen har man hållit på ett tag och hämtat humlor även på annat håll.
   

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in