Utbildning för barn

Hem Forum Utbildningskommittens svartatavla Utbildning för barn

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14607

  Jag fick det här tipset av P-O Qvist:

  Jag tycker att Biodlarna skulle kunna ta fram ett liknande paket för parker som Skansen, och som sen parken får resurssätta själva (förutom skötseln av en bikupa som kanske den lokala föreningen kan sköta). Kanske är ni rätta personer att diskutera detta med?

  Det hela var baserat på en slinga som familjen skulle gå:
  1.      Först tillverkade barnen antenner, facettögon, gadd mm av piprensare, papper, …  som de kunde klä ut sig i.
  2.      Sen gick de en slinga där de passerade olika växter som bina (riktiga) besökte. När vi var där var det lavendel, solrosor, salvia, rudbeckia (echinacea) som det fanns stationer vid. Vid var och en av dem skulle barnen samla på sig ”pollenkorn” (typ gula pingisbollar), med enkla övningar. Sen hade de bikupor en bit utanför stigen, och hade planerat så att bina alltid var vid någon av stationerna, när vi gick rundan var det massor med bin vid lavendeln.
  3.      När de samlat in pollen från alla stationerna, var det dags att återvända (till kupan) och berätta för de andra bina var de hittat pollen – genom att göra en ”waggledance”, dvs vippdansen. Den leddes av två vuxna till musik och instruktioner  – den ena utklädd till bi, den andra till någon slags naturbohem.
  Först fick barnen frågor om de samlat pollen och sett bin och så, och det hade de ju (vid lavendeln), och sen fick de träna på stegen (gå med fötterna inåt och vicka på rumpan), och sen var allt till musik där föräldrarna sjöng, och en var utklädd till blomma (som de vippade mot). Jag har en video på detta, men den är för stor för att mejla.
  4.      När vippdansen var klar fick de smaka på honungen de dragit in (brödbitar doppade i flytande honung)
  5.      Till detta fanns ytterligare information för äldre – t ex om pollinering, honung, och skulpturer av bin mm

  Vad lärde sig barn (och föräldrar)?
  – Bin samlar in pollen och nektar
  – De fick se riktiga bin (men behövde inte vara när bikuporna, som stod en bit utanför slingan).
  – De fick lära sig hur bin hittar till blommor
  – De fick lära sig att honungen tillverkar bina av nektar från blommorna
  – De fick smaka honung

  Om biodlarna tar fram ett liknande paket, t ex för skolbarn som besöker Skansen och andra parker, kommer det att öka medvetenheten om bin – hos både barn och föräldrar. Den politiska fördelen med paketet är att det med tiden blir allt lättare att få gehör hos allmänheten, t ex i debatten om jordbrukskemikalier.

  Vad tror ni om detta?
  Själv tyckte jag det var ett jättebra initiativ, och barnen var verkligen engagerade. En bra start är nog att ta kontakt med ”The Eden Project” och kolla vad de anser om att kopiera upplägget.

  Hälsningar
  P-O Quist
  Sekreterare, Södertäljeortens Biodlareförening

  Adress:
  http://www.edenproject.com/visit-us/whats-on/kids-and-families/family-fun-for-summer-2013

  #17676

  Låter verkligen kul! Att barn och vuxna är intresserade märkte jag verkligen på Jorden &Skogen på Ingelstad den 18 sept. Vi hade visningskupor, honung att smaka på, även nyslungad samt div biodlningsmatr. Ca 400 mellanstadie-elever kom ut denna dag, Alla hann ju inte med att besöka alla stationer men minst hälften var hos oss! Så det är viktigt att vi är ute och syns!
  Kan man sen åskådliggöra på det sättet för mindre barn som beskrevs så vet säkert sedan både barn och vuxna vikten av bin och pollinering!! Och hur det blir honung!
  Så där har vi något att ta tag i!! Trevligt initiativ!
  Karin P

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in