Vattenhalt, honung och röra honung

Hem Forum Honung och andra produkter från bikupan Vattenhalt, honung och röra honung

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15070

  Hittade det här och undrar så hur  dom har räknat för att få fram de här procenttalen.  Molmassa för glukos är 180 och för vatten 18 .

  RÖRNING AV HONUNG (läst på nätet)
  Varför separerar honungen med en flytande del överst?
  Folke Lindquist har beskrivit honungsbehandling i en skrift:
  Glukos kristalliserar under normala honungsförhållanden genom att binda en molekyl vatten till varje kristall. En kristall innehåller då 10% vatten. Eftersom honungen innehåller mer än 10% vatten så blir det vatten över. Den kvarvarande flytande delen mellan kristallerna får då en högre vattenhalt. En 15%-ig honung får 17% i den flytande delen. En 18%-ig honung kan t.o.m. jäsa,            en 20%-ig  kommer att jäsa.
  Rörningen skall avbrytas strax före att honungen är fullständigt kristalliserad!
  Om rörningen fortsätter finns det inte mer som kan kristallisera och göra honungen fast. Den kommer då att få konsistens som gröt eller salva. Sådan honung riskerar att senare separera med en flytande del överst. Avbryts rörningen för tidigt så blir honungen hård! 
  Olika honungssorter kräver olika rörning. Endast erfarenhet kan ge rätt uppfattning om när rörningen skall avbrytas.
  Folke skriver vidare:
  Vår vanliga rapshonung brukar inte vålla några problem. Den är en ur biodlarsynpunkt mycket sympatisk honung. Den sista honungen däremot kan ofta vara svår att hantera. Den vill inte ”gå ihop” som vi vill. Den tar lång tid att kristallisera och blir gärna ”grusig” även vid omsorgsfull rörning. Sådan honung kan ibland vara helt hopplös om den inte ympas med ”levande ymp”.

  #19245

  Om vi antar att honungen (i flytande form) består av 18% vatten, 35% glukos och 47% fruktos, samt att 70% av glukosen faller ut som kristaller. Då får vi följande: Glukoskristallerna består av 24,5 glukos och 2,45 vatten. 10,5 glukos blir kvar i lösning liksom all fruktosen. 18 vatten minus de 2,45 som bundit sig till glukosen ger 15,55 vatten i fri form. Summa 15,5 vatten, 10,5 glukos och 47 fruktos. Omräknat till procent så får vi en vattenhalt på 21,3% på den flytande delen.

  #19252

  så då binds det inget vatten till just fruktos-kristallerna?

  #19254

  Fruktosen i honungen kristalliserar inte.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in