Vaxsmältare

Hem Forum Redskap Vaxsmältare

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14450
  #16960

  Själv köpte jag en på loppis i somras för 50:- och jag kan rekommendera det så läng du inte har stora mängder att smälta 🙂

  #16961

  Om det var en rostfri så är det bara att gratulera. Jag har använt en av aluminium i ca 20 år, men den börjar ta slut i kokgrytan.

  #16962

  Den kostar inte så mycket i ordinarie pris som annonsen säger. Järnia säljer den och jag köpte min förra året i butiken i Spånga för 649 sek.

  Jag har min nya till saft och den gamla till vax. Oavsett priset är det en riktigt bra maja.

  #16997

  Nu har jag provkört min nya rostfria Maja. Man anger en volym på 7,2 liter, men det är behållaren där man lägger bär eller vax. Behållaren med smält vax rymmer ca 2,2 liter. Man får tömma ofta. Den gamla Majan rymde betydligt mer. För saft spelar det ingen roll eftersom man kan ha utloppet öppet hela tiden som man kokar. När det gäller vax så gör åtminstone jag så att jag släpper ut det smälta vaxet i kallt vatten under kraftig omrörning. Det kan man naturligtvis inte göra med konstant avrinning. En volym på 3-4 liter klarar man att röra. Vaxet granulerar och tvättas på detta sätt. Det stelnade vaxet fiskas upp med ett durkslag, och får rinna av. Med en så liten volym som 2,2 liter, så får man vara på alerten. Vaxet får naturligtvis inte kunna rinna ner i kokkärlet. 10 kg vax tog ca 1,5 timmar att processa. Täckvax tar mest tid i anspråk, även om det är noga tvättat så blir det en sörja som täcker hålen i Majan. Den rostfria Majan var lätt rengöra, till skillnad från den gamla av aluminium.

  #17001

  Jag har precis kört en vända i min stora vaxsmältare och trots priset är det en av de bästa apparater jag köpt. Det fungerar mycket bra och mängden vax är kanske det största problemet. Vaxet som kommer från vaxskruven blir knallgult är helt fritt från nosema och AY sporer. Det blir så pass mycket att vaxmajan skall pensioneras.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in