Viseceller i redan delat samhälle

Hem Forum Allmän biodling Viseceller i redan delat samhälle

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15496

  Hej!

  Vi har i dagsläget fyra samhällen som tidigare var två; ett svärmade i maj då vi inte hann göra avläggare, och fick hamna i en ny kupa. Den svärmade kupan har på naturlig väg odlat fram en lugn och äggläggande drottning nu. För att förhindra svärmning delade vi även på den andra av våra två ursprungliga kupor och den gamla drottningen frodas nu i ett nytt samhälle, och den gamla kupan har likväl den också odlat fram en ny egen äggläggande och aktiv drottning.

  Vid skattning nu helgen efter midsommar noterade vi att de båda kuporna som har nya drottningar även har många viseceller, eller flera på gång. Det finns gott om utrymme i kuporna och ägg och larver. Vi plockade bort visecellerna och har inte varit inne och tittat sen dess, men tänkte göra en ny inspektion nu i helgen.

  Nu till min fråga; vad är det som gör att bina bygger viseceller när de tillsynes har det bra och i teorin inte borde vara benägna eller sugna på att svärma? Bör vi dela på dem på nytt eller ska vi fortsätta som vi gör och ta bort viseceller och ha dem under uppsikt? Alla tips och kunskapsråd mottages tacksamt! (Och även pekningar till andra trådar som jag säkerligen missat att läsa!)

  #20288

  Nu till min fråga; vad är det som gör att bina bygger viseceller när de tillsynes har det bra och i teorin inte borde vara benägna eller sugna på att svärma?

  Antingen beror det på att bina har mycket svärm-instinkt i generna, vilket också är det troligaste. Men det kan även bero på att parningsvädret var uselt då de första ungdrottningarna var ute och parningsflög. Men 2018 har det sällan varit uselt, åtminstone i södra halvan av vårt vackert avlånga land…

  #20289

  Antingen beror det på att bina har mycket svärm-instinkt i generna, vilket också är det troligaste.

  Tack för svar! I och med att drottningen kommer från samma ”familj” så antar jag att generna fortsätter nedåt hela tiden, och att den enda lösningen i praktiken skulle vara att ta bort drottningen och tillsätta en ny mindre svärmbenägen drottning?

  #20290

  Ja, om man använder drottningsceller och drottningar ifrån en sådan moder så avlar man på svärmvilligheten.

  #20291

  Thomas har helt rätt. Men jag vill tillägga att obestiftade viseceller inte säger något om läget i samhället. Så om era viseceller inte är bestiftade är det ingen brådska att göra något.

  #20298

  Ja, om man använder drottningsceller och drottningar ifrån en sådan moder så avlar man på svärmvilligheten.

  Intressant men självklart helt logiskt!

  Om vi fortsätter att upptäcka viseceller när vi inspekterar, bestiftade eller ej, skulle ni med erfarenhet rekommendera att vi tar bort drottningen och tillsätter nya?

  #20299

  Om vi fortsätter att upptäcka viseceller när vi inspekterar, bestiftade eller ej, skulle ni med erfarenhet rekommendera att vi tar bort drottningen och tillsätter nya?

  Om det finns ägg i dem, så är svaret JAA. Men om de är utan ägg så är det ju helt vanliga terapi-celler, och inget konstigt alls.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in