100 biodlare med 1000-tals husdjur träffas i Linköping

2019-04-04

I helgen träffas 100-talet representanter för Sveriges biodlares riksförbund i Linköping. En helg där stora beslut blandas med mindre. Exempelvis vilket bakverk vinner Biodlarnas omröstning att bli årets Honungs-jubileumskaka!

De senaste månaderna borde varit lugna månader för biodlarna. Det är då bina vilar. Förbundets styrelse har dock varit extra aktiva.

För några månader sedan meddelande Kemikalieinspektionen att de beslutat om att ge nöddispens för Svenska Betodlarna att använda det förbjudna växtskyddsmedlet Gaucho WS 70.
Beslutet överklagades av Sveriges biodlares riksförbund och häromdagen kom Mark och miljödomstolens beslut att upphäva beslutet att tillåta användandet av det EU-förbjudna växtskyddsmedlet. Detta lär bli en av snackisarna i helgen då Sveriges biodlare träffas på Frimurarhotellet i samband med föreningens förbundsstämma som genomförs vart annat år.

I år är det extra viktigt år- Sveriges Biodlares riksförbund firar 100 år. Detta ska firas extra mycket i augusti. Det ska firas med en särskild jubileumskaka. Vilken kaka som föreslås serveras ute i alla de 270 föreningarna runt om i Sverige ska noga beslutas om på lördag.

Elever från Dackeskolan Mjölby har de senaste veckorna provbakat flera recept inskickade av medlemmar i Biodlarna. På lördag 14.30 är omröstningen av tre utvalda bakverk på Frimurarhotellet i Linköping.

 

Vid frågor kontakta:
För Sveriges Biodlares Riksförbund
Monica Selling, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund
mobilnr:  073-845 85 15, monica.selling@biodlarna.se

Sveriges Biodlares Riksförbund, intresseorganisationen för 14 000 svenska biodlare, arbetar för att öka biodlingen i Sverige.
Vi har 270 föreningar i 25 distrikt i hela landet och vårt kontor finns i Skänninge.