Antalet biodlare ökar – trots Coronaviruset

2020-05-29

Precis när slungningen av honung satt igång konstaterar vi ett fortsatt ökat medlemsantal inom Biodlarna.

-En fantastisk siffra med tanke på de begränsningar som Coronan fört med sig när det gäller nybörjarutbildningar – å andra sidan, är biodling något man kan praktisera på egen hand, men det kräver kunskaper för ett lyckat slutresultat, säger Monica Selling, ordförande för Sveriges Biodlares riksförbund.

Vi är idag räknat 15 300 medlemmar i Biodlarna. Ännu en rekordökning av antal medlemmar som strömmar in till Sveriges Biodlares riksförbund.

-En av anledningarna till det stora intresset för biodling är troligen ett resultat av att kunskapen om hur viktiga bina är för vår natur och pollinering ökat, säger Monica Selling.

En av grundpelarna i Biodlarna är de utbildningar som de lokala föreningarna och distrikten erbjuder nya medlemmar. I tider av Corona har det krävts påhittiga lösningar. I flera föreningar har man löst det genom att ha kursen i små grupper utomhus, andra föreningar har digitala utbildningar.

-Vi har många lojala och hängivna medlemmar som nu ser till att utbildningarna fortgår där det fungerar praktiskt. Vi kan inte nog framhålla hur viktigt det är att vi balanserar vår verksamhet utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, poängterar Monica Selling.

Monica Selling
Monica Selling, Förbundsordförande.

Biodling är en tacksam sysselsättning i tider av Corona – utomhus och bikuporna sköter man på egen hand.

Redan nu har biodlarna fullt upp med slungningen av honung i Skåne. Snart är det också dags för slungning i övriga delar av Sverige. Biodlarna hoppas att detta kan bli en riktigt bra honungsommar.

I början på året kom rapporterna om fuskhonung från utomeuropeiska länder. Därför vill vi särskilt uppmana svenska konsumenter att köpa sin honung lokalt.

-Köp honungen av en biodlare i närheten. Då kan du lita på att burken innehåller 100 procent honung, utan några tillsatser och fördelen är också att honungsburken färdats en kort sträcka till dig.

Vid frågor kontakta:
För Sveriges Biodlares Riksförbund
Monica Selling, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund
mobilnr: 073-845 85 15, monica.selling@biodlarna.se

Sveriges Biodlares Riksförbund, intresseorganisationen för mer än 15 000 svenska biodlare, arbetar för att öka biodlingen i Sverige. Vi har 270 föreningar i 25 distrikt i hela landet och vårt kontor finns i Skänninge.