Biodlarna först ut att använda livsmedelsguide för nyföretagare

2018-12-03

Nu lanseras en förenklad guide som underlättar för den som vill starta företag inom livsmedelskedjan. Först ut är en guide för företag i biodlar- eller honungsbranschen.

-Guiden underlättar för våra medlemmar att ta steget till att driva eget företag som biodlare, säger Ingmar Wahlström, Biodlarna.

Guiderna finns på portalen verksamt.se som samlar alla de myndighetskontakter som behövs för att starta företag. Biodlarna har varit med i arbetet att ta fram guiden som nu finns att använda.

På initiativ av Tillväxtverket och i samarbete med Jordbruksverket och Livsmedelsverket har Biodlarna, SBR varit rådgivande för att få fram en så bra guide som möjligt.

-Den stora vinsten med guiden är att när du står i startgroparna för att starta eget företag inom biodling är att du som företagare inte behöver oroa dig för att missa någon information eller något tillstånd, säger Ingmar Wahlström, Biodlarna.

-Många biodlare med ett större antal bikupor skulle tjäna på att starta eget företag med tanke på momsregler och så vidare.

Ingmar Wahlström  och Bo Malmsten representerade Biodlarna (SBR) i arbetet med att ta fram guiden.

-I och med guiden får företagarna också allt samlat och får då en bättre överblick. De behöver inte leta efter information på olika myndigheters webbplatser, säger Bo Malmsten, Biodlarna.

I ett pressmeddelande från Jordbruksverket säger Anne Hansson som är uppdragsledare för Smartare livsmedelskedja – digitalt, att man nästa år ska kartlägga hur de kan skala upp guidestöd och tjänster så att fler branscher inom livsmedelskedjan kan inkluderas i lösningen på ett effektivt sätt.

 

Läs mer om guiden:

Verksamt.se

Sveriges Livsmedelsstrategi

Vid frågor kontakta:
För Sveriges Biodlares Riksförbund
Ingmar Wahlström, ledamot för Sveriges Biodlares Riksförbund
mobilnr:  0709-92 93 30    ingmar.wahlstrom@biodlarna.se

Sveriges Biodlares Riksförbund, intresseorganisationen för 13 900 svenska biodlare, arbetar för att öka biodlingen i Sverige.
Vi har 270 föreningar i 25 distrikt i hela landet och vårt kontor finns i Skänninge.