Drönarlarver på tallriken

2021-02-22

-Jag hoppas att jag kan inspirera fler biodlare att ta tillvara på mer av vad våra kupor har att ge än bara honung, säger Maj Östberg Rundquist, aktuell med skriften ”Framtidens protein med drönarlarver på tallriken”.

Insekter räknas som nya livsmedel och alla nya livsmedel måste granskas och godkännas innan de får säljas. Sedan 1 oktober 2020 är det tillåtet att sälja och äta insekter.

-Tidigare var det förbjudet att sälja men tillåtet att äta, förklarar Maj.

Maj menar att vi därmed är ett steg närmare att ta till vara ännu en produkt från bikupan.

Som en av Sveriges första måltidekologer tyckte hon att det var självklart att ta upp biodlingen igen när hon var klar med utbildningen eftersom bin och andra pollinatörer är så viktiga för att vi själva ska få mat. Nu har hon tio bikupor i trädgården.

-Jag har också två samhällen vid kyrkan här i närheten för att få lindhonung.

Finns det några moraliska betänkligheter kring att ta drönarna från kupan?
-I och med att det är en vedertagen metod att bekämpa varroa, är det väl bättre att vi tar till vara på det värdefulla proteinet istället för att slänga det.

Vad hoppas du med skriften och med det nya regelverket?
-Jag vill inspirera mina kamrater i Biodlarna att se på drönarna som mat och inte som något skräp.

Jag inser att i vår del av världen äter vi inte maskar, insekter eller larver men lika fullt äter vi insekter fast vi inte är så medvetna om det.

Den som dricker en fredagsdrink med Campari får i sig ett färgämne som kommer från en lus. E120, karminrött, finns också i godis, som Ahlgrens bilar och geléhjärtan. Smaksatt yoghurt och läskedrycker är exempel på matvaror som vi kanske inte tänker på att det finns en insekt inblandad i. Det är det enda röda naturliga färgämne som finns.

Maj är medlem i Sundbybergs-Spångaortens biodlarförening och ordförande i föreningen.

Hur smakar drönare?
-De smakar egentligen ingenting. Flera studenter vid Örebro Universitet, Restaurang och Hotellhögskolan i Grythyttan har undersökt vår inställning till att äta insekter. Generellt är det svårt för oss att äta insekter när vi ser vad det är, men om man gör om dem till ett mjöl är det enklare.

Som måltidsekolog har Maj koll på matens väg från jorden till bordet.

-Men sedan ska ju allt som blir över tillbaka igen. Vi ska ta tillvara på det vi har och inte kasta. Vi har inte råd med det nu, säger Maj.

 

Hur man utvinner drönarlarverna.

Hantera det utskurna drönarvaxet som ett livsmedel redan i bigården. Lägg i plastpåsar i kylväska och frys in så fort som möjligt. Då avlivas drönarlarverna snabbt och näringsvärdet behålls. När drönarlarverna ska anrättas – bryt isär den frusna vaxkakan och ”pilla” ut drönarna. Se recept på Skagenröra med kokta drönarlarver. Alternativet är att pressa en tinad vaxkaka i potatispressen för att få en proteinrik vätska som kan användas i stället för ägg i pannkaka och kakor. Se recept på Kladdkaka. Ytterligare en metod är att vira in den frusna drönarkakan i folie och lägga på grillen. Då smälter vaxet och drönarna tillagas separerade i sina kokonger. Se bild Grillade drönarlarver i folie.

Intresserad av att veta mer? Häftet ”Framtidens protein med drönarlarver på tallriken” finns att köpa Honungsboden, www.honungsboden.se.

Här är några av de recept Maj delar med sig av:

Skagenröra på drönarlarver à la Horst

· Förbered drönarlarver genom att skilja dem från vaxet.

· Koka drönarlarverna i lättsaltat vatten några minuter. Kyl drönarlarverna.

· Gör en röra av:

o  Majonnäs

o  Citron

o  Svartpeppar

o  Salt

 

Kladdkaka med pressade drönarlarver

Blandning 1:

1 dl mandelmjöl, blandas med

0,5 tsk bakpulver.

Blandning 2:

50 gram smör, smälts med

50 gram mörk choklad 70 % cacao.

Blandning 3:

1 ägg vispas med

0,5 dl honung

Rör ihop de tre blandningarna ovan och tillsätt 10 x 10 cm pressad drönarkaka. Pressa i potatispressen. Ta hand om vaxet efteråt.

Blanda, häll i en smord och bröad form. Grädda 15-20 minuter, 175 grader varm ugn.

Servera med färska bär och en klick grädde.