Fira Världsbidagen den 20 maj!

2023-05-15

Världsbidagen är en internationell dag som firas den 20 maj varje år för att lyfta fram och främja betydelsen av bin och deras roll för den biologiska mångfalden. Bin, inklusive honungsbin, vildbin och andra pollinerande insekter, spelar en avgörande roll i pollineringen av en stor del av världens grödor och vilda växter.

Tyvärr hotas bin och andra pollinerande insekter av olika faktorer såsom förlust av livsmiljöer, användning av bekämpningsmedel, klimatförändringar och sjukdomar. Det är därför viktigt att vi uppmärksammar och skyddar dessa viktiga pollinatörer.

Världsbidagen ger oss möjligheten att sprida medvetenhet om bin och betydelsen av pollinering. Det är också ett tillfälle att främja åtgärder för att skydda våra bin och deras livsmiljöer. Vi kan alla bidra genom att exempelvis odla växter som gynnar pollinering, minska användningen av bekämpningsmedel och skapa lämpliga livsmiljöer för bin.

Under och i samband med Världsbidagen anordnas en rad olika aktiviteter runt om i landet. Har du inte själv möjlighet att delta i någon av dessa aktiviteter så tipsa gärna någon som är intresserad av att vara med och uppmärksamma Världsbidagen!

Om du eller din förening anordnar någon aktivitet under Världsbidagen som inte finns med i vår lista, mejla johanna.svensson@biodlarna.se så lägger vi upp den här.

Mer om Världsbidagens tillkomst kan du läsa här.

Aktiviteter under och i samband med Världsbidagen:

Eskilstuna (20 maj)
Invigning av visningskupan i Rothoffparken samt provsmakning av honungen som vunnit utmärkelsen Eskilstunas godaste honung.
Här kan du lyssna på ett reportage från P4 Sörmland som besökt Eskilstuna Biodlarförening i Rothoffparken.

Naturum Sommen (20 maj)
Bin och andra pollinatörer är livsviktiga för oss. Under dagen får du lära dig mer och se honungsbin i vår visningskupa. Inne på naturum har vi plockat fram böcker på temat och gjort en läshörna.
Läs mer om evenemanget här.

Skillingaryd (22-26 maj)
Mellan den 22-26 maj kommer Vaggerydssurret till Skillingaryds torg, en temavecka där vi fokuserar lite extra på våra vilda pollinatörer.
Läs mer om evenemanget här.

Tanum (20 maj)
Tanums Biodlare har öppet hus i vår föreningsbigård.
Visning av bigården, föredrag om binas fantastiska värld, naturstig, lotteri och fika.
Läs mer om evenemanget här.

 

Tips som är platsoberoende

Hybridföreläsning anordnad av FN:s organisation för livsmedel och jordbruk (19 maj)
Föreläsningen handlar om pollinatörsvänligt jordbruk och syftar till att uppmärksamma behovet av globala åtgärder för att stödja bin och andra pollinatörer.
Föreläsningen äger rum 19 maj kl. 10:00-11:30 och det går att delta digitalt.
Mer information och anmälan hittar du här.

Odla med P1
I avsnittet som sändes den 15 maj ger Odla med P1s expert på frukt och bär tips om hur man kan skapa en rik trädgård för att hjälpa pollinerarna.
Avsnittet finns att lyssna på här.

Reportage i tidningen Land
Tidningen land listar i en artikel 6 anledningar till att älska honungsbin. Hela artikeln kan du läsa här.

Äkta vara skriver om behovet av fler honungsbin och problemet med fusk honung
Äkta vara har tidigare uppmärksammat problemet med att stor del av den honung som importeras till EU är förfalskad. För att uppmärksamma Biets dag har de publicerat en artikel om vikten av fler honungsbin och en ärligare honungsmarknad. Hela artikeln finns att läsa här.