arvsgång

Hem Forum Biavel arvsgång

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 21 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14258

  vet någon av er arvsgången på de vanligaste egenskaperna? jag gör det inte…

  #15647

  anledningen till att jag frågar är en liten iakttagelse som jag gjort. Med kvantitativ nedärvning så borde det bli bättre resultat av friparning eftersom vi ägnat oss åt biavel i så många år, vi har ju gjort urval för de av oss önskade egenskaperna och då borde anlagen för de här egenskaperna ha ökat och finnas hos en större del av bipopulationen. 15-20 års avelsarbete har inte skapat någon hertabilitet!
  ”dominant utan fullständig penetrans” har jag stött på i andra sammanhang än biavel. Dominant behöver jag inte förklara och den ofullständiga penetransen uppstår vid närvaron av ett speciellt anlag, det här ställer till det och skapar många frågetecken. Känner någon av er till att det finns hos bina också?

  #15652

  jag kan bara bedrövat konstatera att intresset för genetik inom biaveln är mycket lågt. Om det dåliga intresset beror på att kunskaper saknas så kanske det är dags för SBR att anordna en kurs eller föredrag.

  #15662

  Hej Marie!
  Det är bra att du tar upp den här! Det finns intresse i bi genetik och man lär sig på YH-yrkesbiodling men det är klart att vi skulle kanske försöka att ha kurser eller föreläsningar inom den här ämne. Jag ska ta upp den och se vad vi kan göra. Det är viktig att ha kunskaper.

  #15666

  Vem undervisar i genetik på YH? (http://yhbiodling.se)

  #15669

  Genetikintresset är noterat. Nu börjar vi (Lotta?) planera nästa års bikonferens. Alla förslag och önskemål är välkomna!

  #15685

  Svar till Sten-Åke!
  Det är Bengt Andréasson som är lärare i genetik och avel.

  #15686

  Det låter bra!

  #15688

  Genetikintresset är noterat. Nu börjar vi (Lotta?) planera nästa års bikonferens. Alla förslag och önskemål är välkomna!

  Är det inte bättre att utarbeta ett pedagogiskt studiematerial som kan användas som underlag vid träffar, studier, föreningar etc. På ett forum går det definitivt inte att diskutera. Eller har YH något studiematerial att dela med sig?

  #15691

  vågar man hoppas på att en genetiker och en statistiker kontaktas när kursmaterialet ska tas fram?  Det är nästan ett måste om man ska komma lite längre än till dominant och recessiv nedärvning, som man för övrigt inte har så stor nytta av eftersom det mesta nedärvs kkvantitativt dvs. styrs av flera anlagspar.

  #15732

  Hej Marie.
  Får jag rekommendera ”Principles of Population Genetics” av Hartl & Clark – som ger en god bottenplatta och att slå i, men följande är ett ”måste” – ”Quantitative Genetics” av Falconer & Mackay. (båda finns säkert på bibl.)

  Kunde man inte engagera Bengt Andreasson att ha en frågelåda i detta forum – Bengt är suverän på att göra svåra genetiska frågor enkla, så man begriper det hela. Detta då till gagn för oss alla. Det skulle vara ett steg till att öka kompetensen hos biodlarna.

  #15765

  Håller med dig Lars!
  Bengt är en bra lärare som gör att genetiken lätt.
  Klart att vi har studiematerial från skolan men som sagt det är skolans och själv vågar jag inte skriva om det. Dem har alla rättigheter.
  Det finns en bok som heter Boken om biavel och insemination (Bert Thrybom).

  #15775

  02 Boken om Biavel och Insemination

  I boken redovisar Bert Thrybom en del av de erfarenheter han skaffat sig under drygt 60 år som biodlare.
  Under dessa år har han blivit en av Sveriges kunnigaste och mest erfarna inseminatörer av bidrottningar så det är naturligt att boken har sin tyngdpunkt i biavelns teori och praktik samt i konsten att inseminera. » Pris 299 Kr 

  http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/230/1/?item=prod_prod-s1/317

  finns att köpa från bibutiken.

  mvh edward 😛

  #15781

  Hej-Ja. Ursäkta. Det är klart att Berts bok-”Biavel och Insemination” ingår i standardbibliotektet för alla biodlare. Det finns fler böcker på svenska – t.ex. Egil Holms böcker, bl.a. Lärobok i Biodling och Drottningodling som behandlar binas genetik och arvsgång på ett enkelt sätt. Tack för det påpekandet.

  #15803

  Hej Marie.
  Får jag rekommendera ”Principles of Population Genetics” av Hartl & Clark – som ger en god bottenplatta och att slå i, men följande är ett ”måste” – ”Quantitative Genetics” av Falconer & Mackay. (båda finns säkert på bibl.)

  Tack för litteraturtipsen Lars! Kollade lite och kan lite trist konstatera att min engelska inte räcker här.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 21 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in