Beenature-Project Varroa control

Hem Forum Bihälsa Beenature-Project Varroa control

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14718

  Ett intressant Project om varroa bekämpning med hjälp av Bokskorpion.
  https://www.youtube.com/watch?v=RXzifp38vjA

  Finns mycket mer att läsa om man söker på google. En intressant tanke är att detta spindeldjur finns i bikupor naturligt, eller fanns, men då de är besläktade med varroan så dör de när man behandlar.
  Man kanske borde utforma kupan så att dessa djur kan trivas,

  #18131

  Såg visst att detta projekt har omnämnts redan men är ett intressant projekt.

  #18138

  Nu måste jag bara få skriva lite mer om mina tankar om detta ämne.

  Det intressanta med detta projekt är att bokskorpionen(som inte är en riktig skorpion utan ett spindeldjur)  finns naturligt i Sverige, den har funnits och finns kanske på vissa håll även kvar i bikupor. när varroan spreds i Sverige så blev det för mycket för att bokskorpionen skulle hinna med att öka i antal så fort att den skulle kunna klara att hålla nere populationen av varroa. det kan bero på att det tar ett år för bokskorpionen att föröka sig från ägg till fullvuxen medans varroan kan fördubbla sitt antal väldigt fort,
  Bekämpningsmedel för att hålla nere varroan börjades användas och då försvann allt annat liv i kupan så väll som bokskorpionen med också allt Micro liv.

  Om man skulle återinföra dessa små djur i kuporna och ge dem möjlighet att leva där utan bekämpningsmedel i en kupa som är anpassad för att hålla en duglig livsmiljö, skulle det då kunna hålla varroa nivån låg, läste någon stans att det behövs ca 150 bokskorpioner i en kupa för att hålla varroa nivån nere, fullt möjligt antal att hålla i kupan.

  Kan det vara så att vi kommit in i en ond cirkel med att en biodlare måste behandla mot varroa för att samhället ska hållas vid liv, men när man gör det så ger man ingen chans till annat liv i kupan att komma tillbaka och kunna hålla nere varroan.

  #18142

  Vad jag förstår så gillar inte bokskorpionen att det finns för många andra bokskorpioner i samma kupa så de kommer aldrig att räcka till.

  Lite nytta gör de kanske men inte i närheten för att hålla varroa destruktör i skäkt.  :-

  mvh Edward  😛

  #18143

  det går att ha flera på en begränsad yta, man behöver bara utforma något så att var och än kan ha ett revir, om man tänker på hur stor en kupa faktiskt är och om man då använder väggar med håligheter eller som det står i artikeln ett ramutförande av boplats så är inte 150st något problem.  Det finns fler små kryp som gärna livnär sig på varroa, olika slags  rovkvalster som också skulle kunna gå att ha i en kupa, det som kan bli problemet då är att få varroan att komma i kontakt med dessa små kryp.

  Men enligt min mening så kommer den biologiska bekämpningsmetoden som används mot många skadedjur i våra trädgårdsodlingar bli något viktigt att titta på för att på ett effektivt sätt kunna behandla varroan utan att bina ska ta skada.

  #18147

  det går att ha flera på en begränsad yta, man behöver bara utforma något så att var och än kan ha ett revir..

  Hur tänker du där? 150 kryp på 10 ramar(enklast att räkna med 10  ;)) blir 15 per ram, dvs 7-8 på varje sida. Hur kan man bilda revir till 7 skorpioner på en kaka? För jag förutsätter att de bara springer runt i yngellådorna?

  #18152

  Varför just 10 ramar,  jag tänker mig en kupa där väggarna består av 2 lager som det finns mellan rum i och håligheter.  mycket möjligt att få till väldigt stor yta på fyra väggar, + att varje ram har trä som går att göra om och skapa håligheter i, dessa små gynnare behöver inte stort område per individ,  150st var något jag läste någon stans, men hur många som behöves för att hålla nere nivån i kupan är säkert väldigt olika.

  #18194

  Nu var det så innan man behandlade mot varroa så fanns dessa bokskorpioner narturligt i kupan.

  Med varroa behandlingen så stryker även dessa nytto djuren med , fast å andra sidan när de förkom naturligt i kupan kunde de inte hålla varroan i skak så att hoppas på att det löser varroan i framtiden är kanske lite för mycket begärt  ::)

  mvh Edward  😛

  #18195

  nä att de ska lösa hela varroa är lite dagdrömmande men ändå värt en tanke,

  Jo men att de inte han med i början var för att de behöver mycket längre tid för att få fram avkommor. ett år från ägg till vuxen tror jag det var, mot varroans som är några veckor.  så att de ska hinna öka och minska i samma antal och takt som  varroan är lite mycket begärt. ::)

  #18200

  Men nog borde man kunna kombinera skorpionjonen med till exempel drönarutskärning, och hålla kvalsterna stången?

  #18202

  Det finns också rovkvalster som man skulle kunna ha, så med olika kombinationer så kanske det funkar,  vem vet 🙂

  #18214

  Tyvärr bosätter sig för få bok skorpioner i kupan och de är inte på långa vägar tillräckligt glupskt för att han nån inverkan på den explosiva varrroa expansion  :-

  #18216

  Man kan nog inte lita på att de ska bosätta sig naturligt utan man får nog tillföra dem. ensamma klarar de kanske inte av varroan men många olika sett borde kunna det.

  #18217

  I en perfekt dröm värld  ::) visst har de en positiv verkan, men Varroan är starkare och kommer alltid att vinna till slut  >:(

  #18218

  H,m,m kan nog inte hålla med dig där 🙂 varroan har förmågan att kunna öka i antal väldigt fort men den har många naturliga fiender,  Kan man nyttja dem så tror jag det skulle det vara möjligt att hålla nere varroan.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in