Honungsetiketten

Hem Forum Praktisk biodling Honungsetiketten

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 28 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14262

  Tänkte flytta över en del info om egna etiketter eftersom jag själv gjort en egen etikett, beställt på tryckeri och fått de levererade i ett format som går att applicera både med maskin och för hand.

  #15622

  Här kommer en lite ”censurerad” offert med specifikation och lite priser.

  Upplägget är att man kan göra det effektivt, att få fram typ 3 varianter av samma volym till samma volympris genom att lägga till två svarta klicheér.

  15.000 + 10.000 + 5.000 ex = 30.000 etiketter med två extra svarta färger som ändrar EAN kod samt ev 350g/500g eller något annat i svart färg.

  Skapa etiketten i något enkelt verktyg typ WORD eller mera avancerat Adobe Indesign. Skapa en PDF fil av detta och sänd som offertunderlag.

  De kan sedan enkelt ”Rippa” denna till ett reprounderlag. Rastrering av bilder kan bli lite ”renderade” dvs gräns till fyrkantgeheter i bilden. I mitt fall blev det bara snyggare!

  #15623

  Exempel på Bilaga till offertförfrågan.

  Notera att man måste köpa egna EAN koder, lämpligast som medlem i SBR. Kostnad 5 st för 100 sek. Det finns formulär på http://www.biodlarna.se att beställa med.

  Jag har 5 st till olika burkar och honung. Visar 5 st exempel nedan, man kan koppla sin EAN till sorthonung också, Maskros, Lind, Ljung etc.

  1  Naturell färsk honung 250g
  2  Naturell färsk honung 350g
  3  Kristalliserad honung 350g
  4  Kristalliserad honung 500g
  5  Kristalliserad honung 700g

  #15624

  Fördelning sköter tryckeriet med en fördelningssedel (15.000 + 10.000 + 5.000) som i exemplet med EAN koder som bifogas ett korrektur.

  Kraven på etikettrullarna är Bobin = 76 mm och rullning A 14 (se bilaga). Det har framgått sedan tidigare att det är 1.000 etiketter på en rulle.

  #15625

  Korrekturet från tryckeriet. De har då lagt in korrekt EAN i samtliga etikettversioner mha de EAN nummer man angivit.

  Jag har kryssat och bara lagt ut JPG bilder, klippt EAN etc.
  Det är alltså meningen att man själv fixar egna EAN och egen bild, kanske egen text eller en betydligt enklare etikett.

  #15626

  Bilder på det färdiga resultatet. (som ni förstår älskar jag honungsburkar).

  #15627

  Leverans av etiketter från Etiketten AB i Årsta.

  #15628

  Det finns regler för livsmedelshantering som måste följas, läs dessa.

  Till datummärkning har jag en vanlig prismärkare med förtryckta små etiketter.

  Tekniska mekaniska vidunder, säg något som inte kan strula!

  #15629

  Bäst före märkning!

  #15630

  Var det inte så att bäst före datum är en rekommendation och inte ett krav ?

  mvh edward 😛

  #15631

  Märkningen skall vara tydlig så att konsumenten inte vilseleds.
  Felaktigt viktinnehåll gentemot etikettangivelse.

  Lagstiftarens krav:
  Konsumentförpackning skall märkas med honungens
  Spårbarhet ska kunna göras både bakåt och framåt i livsmedelskedjan. beteckning, namn på producenten, adress eller telefonnummer, nettovikt, förvaringsanvisning och bäst före datum.
  Honungens nettovikt eller volym ska överensstämma med den som anges på etiketten. Den genomsnittliga nettovikten i ett parti färdigförpackad honung får inte vara mindre än den angivna. En viss negativ avvikelse tillåts. Hur stor den får vara beror på förpackningsstorlek. Högst 2,5 %procent av förpackningarna får ha en större negativ avvikelse än den tillåtna negativa avvikelsen. Ingen förpackning får ha en avvikelse som är större än den dubbla negativa avvikelsen. I ett parti med 350 g-förpackningar t.ex. får maximalt 2,5 % av partiet innehålla mindre än 339,5 g och ingen förpackning innehålla mindre än 329 g. I ett parti med 750 g-förpackningar t.ex. får maximalt 2,5 % av partiet innehålla mindre än 735 g och ingen förpackning innehålla mindre än 720 g. I ett parti med 1 kg-förpackningar t.ex. får maximalt 2,5% innehålla mindre än 985 g och ingen förpackning innehålla mindre än 970 g. Företaget själva avgör vad som är ett parti. Ett parti kan t.ex. vara en dags produktion men också en veckas produktion.
  Smaksatt honung måste tydligt märkas, t.ex. ”honung med citron”, ”honung med pepparmyntsarom” etc. På dessa produkter måste det även finnas en ingrediensförteckning där samtliga ingredienser anges i fallande skala.

  Branschens rekommendationer:

  Följ märkningsbestämmelserna (se vägledning om märkning och presentation av livsmedel)
  Honungens tappningstillfälle, (tidpunkt) och tappningsställe ska gå att spåra likaså om blandning av olika satser skett. Det ska även framgå av intern dokumentation om annan honung, EG eller icke EG-honung, har blandats in . Packas honungen av annan än biodlaren skall detta framgå av märkningen. )
  Honungen märks med bäst före datum, vanligtvis 2 år.

  #15632

  Som ni ser PUH! siffror och åter siffror, så pass mycket komprimerad myndighetsinfo att det blir lätt fel i alla fall.

  Jag märkte när jag tappade ”för hand” att jag inte kunde hålla reglerna för viktinnehåll hur noga jag än gjorde. Har man en bra våg under klarar man det, men vilken tid det tar.

  Med en tappmaskin ligger jag nära de +/- 3 gram som maskinen utlovar. Det är lite skrytdata på maskinerna men de klarar kraven.

  Jag har sett allt ute i butikerna. Huvudsaken är att butiken anser att etiketten uppfyller deras krav på t ex läsbarhet i kassan.

  #15634

  Tack Sten-Åke för all information igen, jag håller på att bygga till mina lokaler och efter det ska jag köpa tappningsmaskin och etiketterings maskinen.

  #15635

  Det finns en hel del info eftersom jag varit ute på en del äventyr redan. Jag lägger upp det viktigaste, önskas mera så är det bara att höra av sig.

  Bilderna blir lite mindre här.

  #15642

  Har fått frågor om fördelningssedeln.

  Jo, i stället för att beställa 3 varianter 5.000, 10.000 och 15.000 kan man banka ihop allt till en 30.000 serie och betala därefter.
  Vill man ha 3 st varianter på etiketten kan man ha skillnaden i den svarta färgen, typ volym 350g resp 500g samt EAN koden.

  Efter 5.000 st med variant #1 byter man svart kliché till variant #2 och sedan efter ytterligare 10.000 st byter man till sista svarta klichén och kör fram sista 15.000 st.

  Då blir det minimalt med ställtider, enbart byte av svart kliché och köra vidare. Kostnaderna för två extra klichéer tillkommer så klart, men det är fasta kostnader. Man vet dem från början.

  Tryckeriet förvarar sedan dina klichéer så att du kan återanvända dem till nästa beställning utan repro kostnader.

  Hur det blir i praktiken återstår att se vid nybeställning snart.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 28 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in